Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел отрече коментарите, които направи миналата седмица, да са расистки, и се извини за всяка обида, причинена от забележките, които предизвикаха критики от страна на Обединените арабски емирства, предава Reuters.

Обединените арабски емирства привикаха в понеделник действащия ръководител на мисията в делегацията на ЕС в ОАЕ, като поискаха обяснение за това, което според тях са расистки коментари, направени от Борел.

В своите забележки в новата Европейска дипломатическа академия в Брюж, Белгия, които бяха широко разпространени онлайн, Борел нарече Европа "градина“, а по-голямата част от света "джунгла“, която "може да нахлуе в градината“.

В публикация в блог, публикувана късно във вторник, Борел каза, че споменаването на "джунгла" се отнася до нарастващи примери на страни, използващи сила, сплашване и изнудване - поведение, което противоречи на договорените международни норми.

"Растежът на този беззаконен свят и безпорядък е това, което имах предвид, когато говорех за "джунгла“. Споменаването на "джунгла“ няма расистка, културна или географска конотация. Наистина, и за съжаление, "джунглата“ е навсякъде, включително в Украйна Трябва да приемем сериозно тази тенденция и това беше моето послание към студентите“, каза той.

"Някои изтълкуваха погрешно метафората като "колониален евроцентризъм“. Съжалявам, ако някои са се почувствали обидени“, каза той, добавяйки, че според него Европа често е твърде евроцентрична и трябва да опознае по-добре останалия свят.

Министерството на външните работи на ОАЕ заяви, че забележките са "неуместни и дискриминационни" и "допринасят за влошаване на климата на нетолерантност и дискриминация в световен мащаб", съобщи държавната информационна агенция на ОАЕ.

Борел призна, че някои не харесват метафората, защото е била използвана от американските "неоконсерватори".

"Аз съм далеч от тази школа на политическата мисъл“, добави той.