Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел покани сръбския президент Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти "да дойдат скоро“ в Брюксел и да обсъдят споразуменията за регистрационните номера на автомобилите. Това обяви на брифинг говорителят на Европейската външна служба Петер Стано.

"Върховният представител кани двамата лидери, министър-председателя на Косово и президента на Сърбия, да дойдат скоро в Брюксел и да обсъдят постигнатото споразумение, както и да започнат дискусии за... нормализиране на отношенията“, обяви Стано.

Държавният глава на Сърбия Александър Вучич определи постигнатотов сряда с посредничеството на Европейския съюз споразумение с Косово като "малка тактическа победа".

Преговарящите между Сърбия и Косово постигнаха споразумение на среща в Брюксел в сряда за разрешаване на спора за номерата на колите. Това заяви Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

"Имам удоволствието да съобщя, че основните преговарящи на Сърбия и Косово, с посредничеството на ЕС, се споразумяха за мерки за избягване на по-нататъшна ескалация и напълно се концентрират върху предложенията за нормализиране на отношенията“, написа Борел в Туитър. Той отбеляза, че Сърбия се е съгласила да спре издаването на табели с кодове на градове в Косово, а Косово обещава да спре опитите за насилствена пререгистрация на автомобили със сръбски номера.