Страните от Европейския съюз ще наложат нови санкции срещу Русия възможно най-скоро заради планираните референдуми в Донбас, Запорожие и Херсонска област, а Брюксел ще продължи да оказва военна подкрепа на Киев. Това обяви на пресконференция Върховният представител на Общността по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел след неформална среща с първите дипломати на Блока, която се проведе в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, предава Reuters.  

"Допълнителни ограничителни мерки срещу Русия ще бъдат въведени незабавно, възможно най-скоро в координация с нашите партньори. Ще продължим да подкрепяме усилията на Украйна, като доставяме военно оборудване, ако е необходимо“, цитира агенцията думите на испанския дипломат.

Новите санкции на ЕС срещу Русия ще бъдат както персонални, така и секторни, уточни Борел.

"Ще продължим да предоставяме и развиваме военна подкрепа, като доставяме оръжия на Украйна. Ние също така ще проучим и приемем нови ограничения - както персонални, така и секторни“, каза Борел. Дипломатът не уточни за какви санкции става въпрос, като отбеляза единствено, че е взето политическо решение за тях.