Според Европейския съюз причината за течовете в двата газопровода "Северен поток“ се дължи най-вероятно на саботаж. Това подчерта Върховният представител на Общността по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, като подчерта, че Брюксел ще предприеме контрамерки, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Цялата налична информация показва, че тези изтичания са резултат от умишлен акт“, подчерта Борел от името на 27-те държави-членки на ЕС. Всяко умишлено нарушаване на европейската енергийна инфраструктура е напълно неприемливо и ще му бъде "отговорено с категоричен и съвместен отговор“.

В изявлението Борел не сподели подозрения кой може да стои зад евентуалната атака срещу газопроводите. "Тези инциденти не са случайни и засягат всички ни. Всяко разследване, целящо изясняване на случващото се, ще бъде подкрепено. Ще бъдат предприети и стъпки за по-стабилна енергийна сигурност“, увери дипломатът.

По-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също изказа предположения, че течовете по трасетата на двата газопровода са резултат от умишлени атаки. Сходно изявление направи и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.