Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел е разкритикувал меморандума за разбирателство за проучване на въглеводороди, подписан между Турция и международно признатото правителство в Триполи, според дипломатически източници, цитирани от електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Борел e изпратил писмо до гръцкия външен министър Никос Дендиас, в което "той осъди по най-категоричен начин меморандума за разбирателство“, добавяйки, че позицията на Европейския съюз е абсолютно ясна, уверяват източниците. Той се позова и на официално изявление на ЕС, направено през декември 2019 г., след подписването на споразумението.

Испанският дипломат е уверил, че ще продължи да защитава тази позиция, когато е необходимо, и е завършил писмото си до министъра, като го е уверил в солидарността на Европейския съюз с всички негови държави-членки и продължаващата му подкрепа по въпроса.

Писмото на Борел е отговор на друго, изпратено му от Дендиас след посещението му в Източна Либия на 17 ноември, отбелязват същите източници.