Европейският съюз, въпреки заплахите и шантажа от страна на Русия, ще предоставя на Украйна подкрепа, включително оръжие, в такива обеми и толкова дълго, колкото е необходимо за отблъскване на руската агресия. Както съобщава кореспондентът на "Укринформ“, това заяви върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на пресконференция в Брюксел в понеделник след заседанието на Осмия съвет за асоцииране Украйна-ЕС.

"Основното послание на днешната среща към целия свят е, че ЕС ще продължи да подкрепя Украйна, независимо от шантажа и заплахите от страна на Русия срещу нас. Ние ще предоставим подкрепа: финансова, политическа, военна, оръжейна, колкото е необходимо, и толкова време, колкото трябва“, заяви той.

Според върховния представител на ЕС основната цел на блока в подкрепата на Украйна е да й помогне да сложи край на започналата срещу нея война, като същевременно запази териториалната си цялост. "Искаме тази война да приключи възможно най-скоро. Но не на всяка цена. Искаме тази война да приключи при зачитане на териториалната цялост на Украйна“, подчерта Борел.

Той отбеляза още, че Путин с агресията си срещу Украйна е постигнал обратното на това, което е искал, и само я е доближил до ЕС. "Путин искаше да унищожи, окупира и колонизира Украйна, но той тласка Украйна по-близо до Европейския съюз. Той също така укрепва нашата решителност да помогнем за изграждането на модерна, демократична, независима Украйна като неразделна част от европейското семейство“, посочи Борел.

Според него Путин е имал напълно противоположни намерения и "никога не е предполагал, че шест месеца след войната ще има такава ситуация, когато Украйна ще бъде още по-близо до ЕС“.

"Поздравяваме храбростта и смелостта на украинския народ. Вие не само се изправяте срещу огромен агресор. Украйна стои и се бори за своята свобода и независимост. И по този начин вие се борите за всички нас. Както казаха много европейски лидери, вашата борба е наша борба. Залогът е бъдещето на нашето мирно съседство, бъдещето на демокрацията и принципа на европейската глобална сигурност“, подчерта върховният представител на ЕС.

Той също така изтъкна, че Украйна сега се нуждае "не от приятни думи, аплодисменти и риторика“, а от конкретна подкрепа, вкл. оръжие, а Европейският съюз й го дава.

Върховният представител на ЕС каза по повод призивите на някои политици за спиране на подкрепата за Украйна, че подобни изявления и политически мнения са "малцинство“ и се чуват само от определени политически сили и депутати. В същото време на правителствено ниво в страните от ЕС остава категоричната подкрепа за Украйна.

"Говоря с правителства, с премиери и президенти, които представляват своите страни. И когато се срещнахме в Прага преди седмица, чухме непоколебима подкрепа от всички наши членове. Тоест има политически партии, членове на парламентите, които имат различни мнения , но те не представляват позицията на страна членка“, уточни Борел.

В понеделник правителствена делегация на Украйна, ръководена от министър-председателя Денис Шмигал, взе участие в събитията на Осмия съвет на Асоциацията ЕС-Украйна.