Европейският съюз е готов да "наруши табутата“, ако е необходимо, и това се доказва от събитията в Украйна – като например това за доставка на летателни оръжия за военните на Киев. Това подчертава Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел в коментар за австрийския вестник Der Standard.

От началото на войната в Украйна "ЕС показа, че знае какъв е залогът. И че е готов да наруши табутата, когато е необходимо... Преди една година финансирахме първата доставка на смъртоносна военна техника“ за Украйна, припомня испанският дипломат.

Той добави, че миналата есен украинските войници "под знамето на ЕС" са започнали да се обучават на европейска територия. До края на 2023 г. ЕС планира да обучи около 30 000 военни на Киев. Сега страните от Общността работят по доставката на боеприпаси за Украйна.

На 20 март Съветът на ЕС одобри план, който предвижда отпускането на 2 милиарда евро от Европейския фонд за мир за доставка на Украйна на 1 милион боеприпаси в рамките на 12 месеца и удвояване на това количество в рамките на две години, благодарение на съвместни поръчки на снаряди със 155-милиметров калибър от страните от ЕС. Освен това планът предвижда създаване на нови заводи за производство на боеприпаси и оръжия на територията на страните-членки на ЕС.