"Присъединяването на Украйна към Европейския съюз може да се превърне в най-голямата гаранция за сигурността за страната", заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитира РБК-Украйна.

"Най-сериозният ангажимент за сигурност, който можем да предложим в Украйна, е членството в Европейския съюз, това е нашият най-силен ангажимент“, посочва Жозеп Борел.

"Обсъждахме войната, стабилността, кибератаките и, разбира се, нашата дискусия засегна темата за мира. И ние трябва да търсим възможности за мир и да осигурим онези реформи, които ще създадат допълнителен натиск върху Русия“, коментира Борел.

Отделно той е добавил, че до края на годината Съветът на Европейския съюз ще получи доклад от Европейската комисия относно предложения пакет за разширяване на Съюза и той и комисарят ще представят този доклад за обсъждане.

На 2 октомври министрите на външните работи на страните от блока проведоха "историческа среща“ в Киев, където обсъдиха перспективите за присъединяване на Украйна към Съюза.