Това ще бъде "червена линия“ за Европейския съюз, ако Китай изпрати оръжие на Русия, подчерта върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, предава Politico.

Предупреждението на Борел дойде два дни след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази "дълбока загриженост“ относно факта, че Китай обмисля да предостави потенциално "смъртоносна помощ“ на Русия за войната и срещу Украйна.

Припомняйки срещата, която проведе с висшия китайски дипломат Ван И, Борел изтъкна: "Изразих нашата силна загриженост относно доставката на оръжия от Китай за Русия. Помолих го да не прави това и изразих не само нашата загриженост, но и факта, че за нас това ще бъде червена линия в отношенията ни".

"Той ми каза, че няма да го направят, че не планират да го направят“, отбеляза Борел и добави "Но ние ще продължим да наблюдаваме“.

Други външни министри на ЕС, присъстващи на Съвета по външни работи в Брюксел, също предупредиха Пекин да не прекрачва тази линия.

"Ако такова решение бъде взето от Китай, то ще има последствия, разбира се“, заяви Тобиас Билстрьом, външен министър на Швеция, която е ротационен председател на Съвета на ЕС. "Ние стоим рамо до рамо със САЩ в това послание.“

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис отбеляза, че ЕС ще бъде на една и съща позиция със САЩ, ако китайски оръжия попаднат в руски ръце.

"Имаше хора, които очакваха Западът да не бъде единен, когато се стигна до руската атака срещу Украйна, но ние бяхме единни. Мисля, че ще има достатъчно аргументи за Китай да не помага на Русия в нейната геноцидна война в Украйна“, изтъкна Ландсбергис.

Украинският президент Володимир Зеленски също призова Китай да остане "прагматичен“.

"Обърнах се към китайското ръководство чрез директни канали и го помолих публично да не предлага никаква подкрепа на руснаците в тази война. Надявам се, че Пекин ще запази прагматично отношение, защото в противен случай рискуваме да избухне Трета световна война. Мисля, че те добре осъзнават това“, заяви Зеленски в интервю. "Нашите отношения с Китай винаги са били отлични и е в интерес на всички те да не се променят."