Китай не може да бъде посредник във войната в Украйна, тъй като клони твърде много към нашественика Русия, но би могъл да играе ролята на посредник за постигане на мирно споразумение с Москва, заяви първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел, предаде Reuters.

"Китай не прави разлика между агресор и жертва на агресия", заяви Борел в испанската столица Мадрид. "Китай не призовава за изтегляне на руските войски от Украйна.

Но Китай трябва да използва влиянието си върху Русия, за да окаже натиск за мир в Украйна, добави той.

Според Борел единственият мирен план на масата е този, представен от украинския президент Володимир Зеленски през ноември, включително искания за изтегляне на руските войски и възстановяване на територията на Украйна до статуквото преди анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Коментарите на Борел повториха призива на испанския премиер Педро Санчес в Пекин към китайския лидер Си Дзинпин да разговаря с украинския президент и да научи от първа ръка за мирната формула на Киев.

Миналия месец Пекин представи свой мирен план от 12 точки и призова за всеобхватно прекратяване на огъня.

Борел подчерта, че ЕС няма да приеме хипотетична ситуация Русия да установи марионетен режим в Украйна с руски войски, разположени на границата със страна-членката на ЕС Полша.