Европейският съюз трябва да започне технологичен блицкриг в своята индустрия, за да осигури армиите си с оръжия и боеприпаси. Това призова Върховният представител на Общността по въпросите на външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел в рамките на речта си тазгодишното издание на Мюнхенската конференция по сигурността, цитират думите му германските медии.

Европейският съюз е армията на Украйна, защото този конфликт е екзистенциална заплаха за сигурността на Стария континент, заяви още Борел. Той призова за по-малко аплодисменти за украинския президент Володимир Зеленски и повече снаряди за армията на страната му.

"Ние сме армията на Украйна, защото тази война е предизвикателство за нашата сигурност, екзистенциално предизвикателство. Украйна получава достатъчно оръжия, но не и достатъчно боеприпаси. Това е проблемът“, заключи испанският дипломат.

"Трябва бързо да увеличим и ускорим военните доставки за Украйна. Украйна е в критична ситуация по отношение на боеприпаси, този проблем трябва да бъде решен до седмици. Това не може да стане чрез съвместно снабдяване с боеприпаси, тъй като всяка поръчка вече ще бъде в края на дългия списък от поръчки, които страните от ЕС вече са направили. Трябва да използваме това, което имаме, това, което имат страните-членки, които след това да попълнят тези запаси чрез съвместни доставки", призова Борел.

В тази връзка той обяви извънредна среща на министрите на външните работи на ЕС на 6-7 март, в рамките на която ще бъдат координирани доставките на допълнително въоръжение и боеприпаси за Украйна.