Европейският съюз е разработил правно решение, за да заобиколи ветото на Унгария върху покупките на оръжие за Украйна, използвайки печалбите, получени от замразените активи на Русия тази година. Това заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Financial Times.

Той отбеляза, че тъй като Унгария се е въздържала от предишно споразумение за споделяне на приходите от замразените активи на Русия, Будапеща "не трябва да бъде част от решението как да се използват тези пари“. Борел добави, че заобиколното решение е "сложно, като всяко правно решение, но работи“.

Заобикалянето на Будапеща може също така да премахне пречка, която може да усложни усилията на Г-7 за набиране на заем от 50 милиарда долара за Киев до декември, който да бъде изплатен от бъдещи приходи - решение, взето от лидерите на среща на върха в Италия по-рано този месец.

Правното решение, което външните министри на ЕС ще обсъдят на 24 юни, също ще бъде от решаващо значение за работата на споразумението на Г-7 и за отпускането на заема от 50 милиарда долара преди края на годината. Според плана на Г-7 доходите, получени от замразени руски активи от следващата година, ще бъдат използвани за погасяване на заема.

Почти 200 милиарда евро са блокирани в ЕС, основно в Белгия. По-рано тази година блокът се съгласи да използва печалбите, спечелени от февруари 2022 година, за закупуване на оръжия за Украйна.

Но Унгария отдавна се противопоставя на колективната военна подкрепа на блока за Украйна. Будапеща блокира и други седем решения, свързани с въоръжаването на Киев на обща стойност около 6,6 млрд. евро.

Притесненията на Съединените щати и други партньори от Г-7, че Унгария може да блокира решението на ЕС за замразяване на руските активи за неопределено време, доведоха до значителни забавяния в преговорите за заем от 50 милиарда долара. Правно решение за използване на средства от ЕС вероятно ще бъде достатъчно, за да се гарантира изплащането на заема, според служители, запознати с въпроса.

Унгария все още може да блокира санкциите на ЕС, които блокират руски активи, тъй като решението трябва да се подновява единодушно на всеки шест месеца от 27-те страни от ЕС. Според Борел Брюксел е предложил на Унгария споразумение, подобно на това, което НАТО постигна с премиера Виктор Орбан. Оттегляне на ветото срещу позволение Унгария да не участва в свързаните с Украйна мероприятия.