В гостуване за предаване на испанската телевизия La Sexta Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел подчерта, че ако бъде спряна военната помощ за Украйна, конфликтът ще приключи до няколко дни. В същото време обаче той зададе въпрос дали "искаме да сложим край на войната по този начин“, в който страната е "окупирана“ и "лишена от нейните свободи“.

Борел се съгласи с мнението на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш , че "за съжаление не изглежда да има и най-малкото желание за постигане на мирни преговори“.

Ръководителят на европейската дипломация изрази загриженост за "украинците, а също и руските войници, които умират всеки ден в една много кървава война и за съжаление всичко изглежда показва, че тя ще продължи". "Ето защо трябва да продължим да помагаме на Украйна“.

"Мир възможно най-скоро, но какъв мир? Знам как да прекратя войната незабавно: спираме да предоставяме военна помощ на Украйна и тя ще се предаде след няколко дни. Това е, войната свърши. Но как? С победена, окупирана страна, превърната в марионетна държава като Беларус, лишена от своите свободи.Така ли искаме да сложим край на войната?“, попита бившият външен министър на Испания.