Бившият съветник по националната сигурност на САЩ Джон Болтън е уверен, че евентуалното разполагане на руски тактически ядрени оръжия в Беларус няма да промени баланса на силите в региона. Оръжията, които Русия отдавна е разположила в Калининград, представляват много по-голяма заплаха, предупреди Болтън пред американския телевизионен канал CNN.

"Мисля, че той (руският президент Владимир Путин –бел.ред.) блъфира, когато по-рано се опита да "дрънка с ядрена сабя“. Но може би той не блъфира тук. В известен смисъл той наистина може да размести тактически ядрени оръжия в Беларус, което е отделен проблем. Това, на което според мен не обръщаме достатъчно внимание, е потенциалното повторно поглъщане на Беларус от Русия“, обясни бившият съветник по националната сигурност на САЩ.

Според него обаче разполагането на ядрени оръжия в Беларус няма голямо значение на фона на огромните запаси на Русия от ядрени бойни глави, крилати ракети и дронове в Калининград. По думите на Болтън регионът отдавна е основната руска военна база, в която открито се нарушава Договорът за ликвидиране на ядрените оръжия със среден обсег. Документът, подписан през 1987 г. от съветския лидер Михаил Горбачов и президента на САЩ Роналд Рейгън, изтече през 2019 г.

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обяви плановете за разполагане на ядрено оръжие в Беларус на 25 март. Според Вашингтон обаче Москва не се готви да използва ядрено оръжие. Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел заяви, че страните от Общността са готови да отговорят на решението на Руската федерация с нови санкции.