В статия, публикувана от британския вестник The Telegraph, бившият съветник по националната сигурност на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп Джон Болтън изрази мнение, че членството на Турция в НАТО може да бъде поставено под въпрос през 2023 г. на фона на нежеланието на властите в Анкара да заемат твърда позиция срещу Русия по отношение на конфликта в Украйна.

По думите му през следващите месеци "единството и решителността на Запада" ще бъдат истински тествани на практика. "Финландия и Швеция взеха зашеметяващото решение да се присъединят към НАТО, но търговските и военните партньори на Русия все още не са я изоставили в момент на нужда, за съжаление включително Турция, чието членство в НАТО трябва да бъде под въпрос през 2023 г., ако президентът [Реджеп Тайип] Ердоган бъде преизбран“, пише Болтън в статията.

Той също така отбеляза, че изявленията на Германия за намерението й да увеличи разходите за отбрана все още не са се материализирали. "Редовният бюджет за отбрана на Германия през 2023 г. ще бъде по-нисък, отколкото през 2022 г.“, каза Болтън, добавяйки, че средствата от специално създадения фонд за Бундесвера в размер на 100 милиарда евро все още не са използвани за модернизиране на оръжията и военното оборудване. В същото време бившият помощник на Тръмп подчертава, че удължаването на конфликта в Украйна ще допринесе за растежа на недоволството на Запада.