Преподавателите в университетите в Албания продължават с бойкота и втора поредна седмица отказват да влязат в академичните зали, след като правителството в Тирана не изпълни едно от основните им искания, включително това за увеличение на заплатите, предава Македонска информативна агенција (МИА).

Председателят на съюза на университетските преподаватели Сандер Ковачи прочете отвореното писмо, изпратено до държавния глава, премиера, министъра на образованието, както и до чуждестранните посолства в страната.

Настояванията им са в рамките на две години да се достигне нивото на заплащане в държавните университети в Косово, като първото увеличение в размер на 30 процента да влезе в сила още този месец, а останалите 20 процента – през октомври следващата година.

Ковачи призова студентите да се включат в протестите, които според него ще продължат до изпълнение на исканията на преподавателите.

Правителството реши да увеличи заплатите им със 7 процента от държавния бюджет – решение, което академиците определиха като "смешно“. Наскоро и студентите внесоха петиция до министър-председателя Еди Рама и Министерството на образование с искане за финансова помощ поради тежката финансова криза, припомня медията.

Учебната 2022/2023 година трябваше да започне миналия понеделник.