Президентът на Чечения Рамзан Кадиров заяви, че неговите военни части са в "зоните на напрежение" и добави, че действията на основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин са "предателство", "нож в гърба" и "истински военен метеж". Той добави, че неговите бойци са готови да помогнат на Министерството на отбраната на Русия да потуши бунта на Пригожин. Това заяви Кадиров в своя Telegram канал, цитиран от Украинская правда.

"Приятели, нощта се оказа трудна и ангажиментите не ми дадоха време да изразя тук своята позиция за това подло предателство!

Всичко, което се случва е НОЖ В ГЪРБА и истински военен метеж!

Многократно съм предупреждавал, че войната не е време за изразяване на лични оплаквания и разрешаване на спорове в нашия тил. Тилът винаги трябва да е спокоен и надежден. Представете си как се чувстват момчетата в окопите сега, в лицето на които има враг, а зад гърба им коварно премеждие. Говорим за стабилност, за сплотеност на държавата, за сигурност на гражданите.

Историята показва, че подобни действия могат да доведат до кървави последствия. Имаме ли малко загуби в СВО (войната)? Все още ли трябва да създаваме проблеми в страната?

Имаме върховен главнокомандващ, избран от народа, който познава цялата ситуация до най-малкия детайл по-добре от всеки стратег и още повече бизнесмен, сам вика командирите "на място" и напълно контролира хода на СВО. А решенията на Върховния главнокомандващ се вземат балансирано и съвестно. Всеки от нас вижда само една част от картата, а (той) вижда всичко наведнъж! И Владимир Владимирович съвсем правилно отбеляза в обръщението си към нацията – това е военен бунт! Няма оправдание за подобни действия!

Напълно подкрепям всяка дума на Владимир Владимирович Путин!

Обръщам се към борците – патриоти на нашата Родина. Не се поддавайте на провокации. Каквито и цели да ви поставят, каквито и обещания да ви дават - сигурността на държавата и сплотеността на руското общество в такъв момент е над всичко! Вижте как нашите врагове на Запад се възползват от тази ситуация. Колко пълнежи, колко лъжи, колко фалшиви призиви, които плашат нашите граждани, създават опасност от дестабилизираща ситуация. И това са очакваните последици от коварния поход на Пригожин.

Това, което се случва, не е ултиматум към Министерството на отбраната. Това е предизвикателство към държавата и срещу това предизвикателство е необходимо да се сплотят около националния лидер: военните, силите за сигурност, губернаторите и цивилното население.

Бойците на Министерството на отбраната и Руската гвардия в Чеченската република вече са заминали за зоните на напрежение. Ние ще направим всичко, за да запазим единството на Русия и да защитим нейната държавност!

Бунтът трябва да бъде смазан и ако това налага сурови мерки, то ние сме готови!"