Преди началото на лятното контранастъпление украинското военно командване не е имало представа за реалното ниво на руската готовност за отбрана. Това мнение изразиха в интервю за "Украинская правда“ военнослужещи от 65-та бригада на украинските въоръжени сили, участвали в боевете на Работинското направление.

"Казаха ни, че задачата е да стигнем до Токмак или поне до Сладка балка (село на 6 км южно от Работино). Но командването или имаше лошо разузнаване, или не разбираше колко руснаци има. Руснаците се съпротивляваха, бяха минирали всичко - на всеки метър имаше мина. Там имаше неожъната нива с пшеница и когато изгоря, се видя, че мините лежат една до друга", спомня си боец ​​на име Александър.

Според него в тези условия украинските подразделения трябвало да действат по различен начин - "може би дистанционно разминиране“.

"Ето защо това контранастъпление не напредна много“, смята боецът.

Той също така се оплаква, че загубите на украинските бригади в тази битка са били много големи. От 80-те войници от дружината на Александър само 6 войници остават "боеспособни“ в края на контранастъплението.

Лятното контранастъпление на украинските въоръжени сили не можа да постигне значителен успех, ограничавайки се до изгонването на руснаците само от няколко села на предната линия. Нито един град не беше освободен. По-късно президентът Володимир Зеленски заяви, че една от причините за провала е острият недостиг на оръжие, въпреки обещаните от Запада танкове и бронирани машини.

Президентът също така призна, че руснаците са получили предварително планове за украинска контраофанзива и това също е изиграло роля за провала на украинските въоръжени сили.