Опозиционен депутат трябваше да бъде изведен с количка от италианския парламент в сряда вечерта след спор и сбиване по време на дебат за по-голяма регионална автономия. Леонардо Доно от популисткото Движение "Пет звезди" е бил бутнат и повален на пода от други депутати в хаотични сцени в долната камара на парламента, съобщават италианските медии.

Дебатът беше за закона за така наречената диференцирана автономия на регионите, предложен от дясното правителство на премиера Джорджа Мелони. Законът дава по-големи правомощия на регионите, срещу които опозицията се противопоставя.

Когато се обсъждаше в Сената преди месец, имаше словесни сблъсъци между представители. Но сега опозиционните парламентаристи от Камарата на представителите развяваха италиански знамена и пееха националния химн.

Когато Доньо се опита да даде знамето на министъра на регионалната администрация, няколко депутати се втурнаха към него и започна блъскане. Председателят на Камарата прекъсна заседанието и обяви, че ще вземе решение за възможните мерки, когато прегледа видеото. Говорейки пред местна телевизия, Доно заяви, че е в болница и чака да бъде прегледан от лекари, след като е "понесъл много удари".