Най-богатите нации в Европа са изправени пред нарастващи рискове от граждански вълнения през зимата, включително улични протести и демонстрации, поради високите цени на енергията и растящите разходи за живот.

Както Германия, така и Норвегия са едни от развитите икономики, които изпитват смущения в ежедневието си поради акции, свързани с трудовия пазар – тенденция, която вече се наблюдава в Обединеното кралство, каза главният анализатор в консултантската фирма Verisk Maplecroft Торбьорн Солтвед пред Reuters.

Последният доклад на Verisk за неговия индекс на граждански вълнения установи, че повече от 50% от почти 200-те обхванати държави са имали увеличение на риска от масови мобилизации между второто и третото тримесечие на 2022 г., най-голямото количество нации, откакто фирмата започна да публикува индекса през 2016 г.

Списъкът на страните с най-голямо прогнозирано увеличение на риска включва Босна и Херцеговина, Швейцария и Холандия, според доклада, публикуван в петък.

През зимата не би било изненада, ако някои от развитите нации в Европа започнат да виждат по-сериозни форми на граждански вълнения“, каза Солтвед.

Войната на Русия в Украйна от 24 февруари ускори покачването на цените на храните, което достигна рекорд за всички времена през февруари и отново през март. Цените на енергията също се повишиха рязко, като Европа се оказа в центъра на последствията.

И все още имаме някои от последиците от COVID пандемията, които играят роля в това, със съществуващите прекъсвания на веригата за доставки“, добави главният анализатор Химена Бланко.

Опустошителните суши и ниските водни нива, свързани с изменението на климата в много части на света, само влошиха проблема с високите цени на храните и енергията.

От мирни движения до бурни протести, покачването на цените на основните храни обяснява нарастването на социалното недоволство, обхващащо както развитите, така и нововъзникващите пазари, според доклада.

Мавриций, Кипър и Украйна претърпяха най-голямо увеличение на социалните вълнения през третото тримесечие спрямо второто тримесечие, като Русия е на седмо място, а Норвегия на тринадесето място в списъка.