Крал Чарлз III е миропомазан насаме по време на церемонията по коронацията. Това се описва като "най-свещената“ част от церемонията, помазанието с миро. Използва се параван, за да скрие монарха от обществения поглед, докато се провежда, пише The Guardian.

Чарлз III е коронясан за крал на церемония, изпълнена с музика и символика в Уестминстърското абатство.

Носейки тъмночервената кадифена роба на дядо си, крал Чарлз положи клетва, беше помазан със свето миро, преди короната на св. Едуард да бъде поставена на главата му.

Кралят сваля държавните одежди преди процеса.

Кралят е облечен в това, което се нарича "Colobium sindonis, supertunica и пояс“ и седи на коронационния стол. След това му се представят коронационните шпори с думите "Получете тези шпори, символи на военна чест и рицарство, за да можете да бъдете смел защитник на нуждаещите се“.

Казва молитвата: 

"Чуй молитвите ни, Господи, ние Те умоляваме, и така насочи и подкрепи твоя слуга крал Чарлз, за ​​да не носи меча напразно; но може да го използва като Божий служител, за да се противопоставя на злото и да защитава доброто чрез Исус Христос, нашия Господ. Амин!"

Вземете този царски меч: нека той бъде за вас и за всички, които са свидетели на тези неща, знак и символ не на съд, а на справедливост; не на сила, а на милост.

С този меч правете справедливост, спрете растежа на беззаконието, защитете светата Божия Църква и всички хора с добра воля, помогнете и защитите вдовиците и сираците, възстановете нещата, които са отишли ​​да се разлагат, поддържайте нещата, които са възстановени, наказвайте и реформирайте това, което не е наред, и потвърдете това, което е в ред: така че като правите тези неща, можете да бъдете славни във всяка добродетел; и така вярно служите на нашия Господ Исус Христос в този живот, за да можеш да царуваш завинаги с Него в живота, който предстои. Амин!"