Американската компания Boeing ще плати глоба от 200 милиона долара във връзка с обвинения в подвеждане на инвеститорите относно безопасността на самолета Boeing 737 MAX. Отделно бившият изпълнителен директор на компанията Денис Меленберг ще плати 1 милион долара, става ясно от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

"Заповедите на SEC срещу Boeing и Меленберг гласят, че заради небрежност те са нарушили разпоредбите на федералните закони за борба с измамите с ценните книжа“, се казва в публикувания текст. "Като нито признават, нито опровергават констатациите на SEC, Boeing и Меленберг се съгласиха със заповедите <…>, които включват глоби от съответно 200 и 1 милион долара“. Отбелязва се, че ще бъде създаден специален фонд в интерес на засегнатите инвеститори.

Според изявлението след първата от двете самолетни катастрофи с участието на Boeing 737 MAX 8 компанията и нейният главен изпълнителен директор са уверили, че самолетът е "толкова безопасен, колкото всеки друг самолет, който някога е летял в небето“.

На 29 октомври 2018 г. Boeing 737 MAX 8 на компанията Lion Air се разби в Индонезия. В катастрофата загинаха 189 души. На 10 март 2019 г. 157 души загинаха при инцидент със същия модел на самолет на Ethiopian Airlines. Впоследствие ръководството на Boeing призна, че и в двата случая е имало неизправност в системата MCAS на борда на самолетите, преди да се разбият. След това много страни, включително САЩ, страните от ЕС и Русия, спряха експлоатацията на самолети от тази серия от съображения за сигурност.

През декември 2019 г. Меленберг подаде оставка. Постът му беше поверен на Дейвид Калхун.