Новата капсула Starliner на Boeing  и нейният двучленен екипаж на НАСА трябваше да се приближат до Международната космическа станция за скачване в четвъртък (6 юни), след като откритите в космическия кораб течове на хелий показаха нови проблеми по време на решаващата тестова мисия, пише Reuters.

CST-100 Starliner с ветераните астронавти Бъч Уилмор и Суни Уилямс на борда се отправи към космоса в сряда (5 юни) от Флорида за дълго отлагания изпитателен полет.

Изстреляна на върха на ракетата Atlas V, оборудвана и управлявана от съвместното предприятие на Boeing и Lockheed Martin, капсулата е в космоса за еднодневното си пътуване до МКС.

По време на полета са открити течове на хелий в задвижващата система на Starliner, което прави неизползваеми някои от 28-те двигатели, нужни за маневриране в космоса. Астронавтите са в безопасност, а космическият кораб разполага с резервни двигатели, които да компенсират загубите, според НАСА и Boeing.

Starliner използва хелий за повишаване на налягането в горивото за двигателите си. НАСА и Boeing не уточняват местоположението на повредените двигатели, нито колко бързо е изтекъл хелият.

Ръководителите на мисиите на НАСА в четвъртък сутринта дадоха зелена светлина на Boeing да продължи със скачването на Starliner с МКС, тъй като службата на космическата станция на агенцията следи скоростта на изтичане, съобщиха от НАСА.