Един войник от украинските въоръжени сили, който се бие на северната фронтова линия на страната, говори за заплахата от руските бомбардировки в интервю за лондонския вестник The Times. Според него те "губят толкова много хора“, че "дори не успяват да съберат всички тела“.

Войник с позивна "Лемур“ определя боевете "ужасен кошмар“ и добавя, че украинските сили в района не могат да напреднат.

"Дори едва държим отбраната“, призна той.

Според изданието "Лемур" воюва в района на Купянск в Харковска област на Украйна. Вашингтонският Институт за изследване на войната (ISW) съобщи за малък напредък на Русия през последните дни в този участък от фронта.

Основният фактор в настоящата руска офанзива са планиращите бомби, които Москва използва все повече и повече през последните три месеца, пише Business Insider.

Това са бомби от съветско време, оборудвани с перки и системи за насочване, които им позволяват да поразяват от по-голямо разстояние.

От миналия месец Русия ги използва интензивно в три горещи точки на конфликтa: Купянск, близо до Бахмут и Работино, стратегическо село на югоизток.

Изстрелването от самолет на разстояние, ниската радарна видимост и краткото време на полет на планиращите бомби ги правят трудни за откриване и прихващане - украинските системи за противовъздушна отбрана вече са изтощени.

Съобщава се, че Русия увеличава производството на тези бомби.

Планиращите бомби изиграха важна роля при превземането на Авдеевка в средата на февруари, единственият голям успех на Русия през последните месеци. Съобщава се, че ефектът им в Авдеевка е бил изключително разрушителен.

Украйна не публикува официални данни за загубите.

Максим Жорин, войник от 3-та отделна щурмова бригада на украинските въоръжени сили, заяви в своя Telegram по време на битката за Авдеевка, че планиращите бомби "напълно унищожават всяка позиция“.

"След като дори една бомба падне, всичко, което остава от всички сгради и конструкции, е дупка“, казва той.

В опит да отблъсне руските войски, Украйна укрепва собствените си отбранителни линии.

Близо до Купянск, в подкрепа на бойните действия на фронтовата линия на украинските въоръжени сили, е издигната трикилометрова ивица от окопи, противотанкови препятствия и минни полета, съобщава The Times.

Това обаче не е пречка за планиращите бомби.

Въздушната заплаха изостри въпроса за прехвърлянето на F-16 в Украйна.

Николай Белесков, военен анализатор в Националния институт за стратегически изследвания в Киев, заяви пред The ​​Washington Post, че модифицираните ракети въздух-въздух на F-16 ще помогнат на Украйна да се противопостави на тази заплаха.

F-16 обаче няма да се появят в небето на Украйна до лятото.