Руските войски не могат да превземат разположения в Донецка област град Угледар, тъй като се намира на височина. Затова се опитват да пробият в посока Курахово и след това да ударят града в тила. Това обясни военнослужещият в украинската армия Михаил-Лука Кабус с позивна "Магнат“ пред телевизионния канал "Еспрессо“.

"Окупаторите искат да влязат в Угледар от тила през Курахово. Обкръжаването на градовете, така че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да отстъпят, е стандартна тактика на руснаците. Всички разбират ситуацията и правят всичко, за да предотвратят това обкръжение в бъдеще. Има достатъчно грешки на фронта. Мисля, че този болезнен опит е отчетен в тази насока, ще бъдат използвани своевременно сили и средства за предотвратяване на подобни сценарии", увери Кабус.

По думите му в момента край Новомихайловка се водят тежки боеве. Там руснаците изпращат най-много сили, за да изравнят фронтовата линия. Според него ситуацията изглежда като струпване на резерви.

"Все още не разбираме в каква посока ще се движат руснаците. Но сега единствената им възможност е в посока Курахово. Т.е. те искат да изправят линията и се опитват да се движат към Георгиевка. Водоемите са пречка за тях. Като цяло сега всичко им е трудно.Това, което окупаторите наричат ​​напредване, всъщност е много кърваво за тях", отбеляза военният на Киев.

Той добави, че на този участък от фронта руските сили са загубили много техника и личен състав. Ето защо не се очаква мащабен пробив.

"Но ако врагът използва достатъчно резерви, както беше на Авдеевско направление, тогава може би ще има нови предизвикателства за нас. Сега ситуацията е стабилна, доколкото е възможно, с наличните средства, с които ВСУ разполагат“, заключи Кабус.