Русия продължава да поддържа значителни сили на Лимано-Купянско направление: там са концентрирани около 100 000 военнослужещи на Москва. Това обяви в ефира на "Суспільно. Студио“ помощник-началникът на граничен отряд "Стоманен кордон“ Иван Шевцов. Той добави, че руските войски постоянно търпят загуби в личен състав и техника и поради това са принудени да извършват ротации поне веднъж седмично, предава УНИАН.

"Както и преди, противникът е по-активен на Лиманско направление. През изминалото денонощие той е направил пет опита за атака на позициите на Силите за отбрана там, всичките неуспешни. На Купянско направление противникът е по-слабо активен: завчера имаше едно нападение, през изминалото денонощие нямаше никакви щурмови действия“, обясни той.

По думите му сега русканците натрупват личен състав, оборудване и привличат допълнителни сили, за да реализират плановете си. Те все още не се е отказал от целта да овладееят Купянск и Купянск-Узловой в Харковска област.

По думите на Шевцов руските войски са най-активни в районите на Белогоривка, Луганска област, и Тернов, Донецка област.

"На Купянско направление врагът се опитва да настъпи близо до Синковка и Ивановка, но безуспешно. Ако говорим за държавната граница, то напоследък не сме регистрирали опити за навлизане, но врагът е активен – използва своите дронове както за разузнаване, така и за удари. Също така постоянно извършва атаки, те са не по-малко, от 700 до 800 атаки всеки ден - както срещу граничните населени места в Харковска област, така и директно на линията на съприкосновение“, заключи той.