Боец от воюващата на страната на Украйна "Руска доброволческа армия“ (РДК) се е взривил при опит за задържането му от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия в Самарска област, съобщава РИА Новости.

"ФСБ на територията на Самарска област предотврати терористичен акт, планиран от руски гражданин, роден през 1994 г., съучастник на терористичната организация Руски доброволчески корпус (РДК), действаща под патронажа на украинските специални служби“, отбелязват от медийната служба на ФСБ.

Според руските служби, от 2022 до 2024 г. той "публично дискредитира руската армия“. Както се твърди, през септември 2023 г. е вербуван от украинската спецслужба с посредничеството на един от активистите на РДК – Александър Кудашев, роден през 1982 г. В същото време мъжът се съгласява да организира и извърши диверсия в Русия.

Както отбелязват от ФСБ, по указание на куратора нападателят е извадил от тайника импровизирано взривно устройство, което е направил, за да го активира в сградата на пункт за събиране на хуманитарна помощ за една от доброволческите организации.

"При задържането на нападателя иззетото от него самоделно взривно устройство се е самовзривило, в резултат на което е получил наранявания, несъвместими с живота. Служители по сигурността и цивилни не са пострадали", отбелязват от спецслужбата.

На адреса му по местоживеене са открити лаборатория за производство на взривни вещества, компоненти за производството им, както и още едно готово за използване взривно устройство.

Освен това в телефона му са открити кореспонденция с неговия куратор и материали, потвърждаващи участието на съучастника на РДК в "терористични дейности, координирани от украинските специални служби“.