Европейските министри направиха това, което един дипломат нарече чудо през юли, когато им трябваха само шест дни, за да се съгласят да намалят консумацията на газ. Оттогава сроковете на блока се изплъзват и сега изглежда малко вероятно ключови нови мерки да бъдат въведени през зимата, пише Bloomberg.

Министрите поставиха още един нов краен срок, когато се срещнаха във вторник, и сега имат за цел да сключат сделка по последната група предложения за укротяване на цените на енергията на 24 ноември - далеч в отоплителния сезон. Но дори и да успеят, ключови мерки като нов пазарен показател няма да са готови преди пролетта. Плановете за ограничаване на цените остават затънали в технически подробности и политически спорове.

Пазарът дава глътка въздух на политиците: в момента има пренасищане с газ в Европа, тъй като усилията за вкарване на кораби с втечнен природен газ (ВПГ) съвпаднаха с необичайно топло време. Но докато рискът от пълномащабна енергийна криза намалява, намалява и импулсът за действие.

"Комисията трябва да постави останалите части от пъзела“, заяви Йозеф Сикела, министър на индустрията на Чешката република, която е ротационен председател на ЕС. "Играта не е приключила и тъй като играта не е приключила, трябва да имаме спешна мярка, независимо къде се намираме в момента“.

Още през юли, когато Москва сви доставките на газ и предизвика преосмисляне на европейската енергийна политика, блокът се споразумя за доброволна цел от 15% за намаляване на търсенето, с опция това да стане задължително, ако е необходимо. Оттогава ЕС реши да позволи на правителствата да ограничават печалбите и приходите на енергийните компании и да насочват приходите към потребителите.

Това бяха лесните мерки. По-сложните – с най-голямо потенциално въздействие – все още са заседнали в дипломатическите дискусии, а някои държави-членки обвиняват Комисията в протакане.

Ключовият въпрос сега е дали блокът може да предложи таван на цените на газа. Една идея, която набира сила, е динамичен ценови коридор на ключовото нидерландско съоръжение за прехвърляне на собственост и други центрове. Комисарят по енергетиката Кадри Симсон сигнализира, че може да е възможно да се излезе с предложение относно тази мярка преди срещата на 24 ноември. Това би било само началото на няколко седмици процес.

"Комисията ще работи бързо по подробностите“, каза тя на пресконференция във вторник.

Друг спорен въпрос е този, за ограничаване на цената на газа, използван при производството на електроенергия, подкрепяно от гръмогласна група държави-членки. Но Комисията публикува документ в навечерието на срещата във вторник, в който се подчертават редица предизвикателства, които планът ще постави - като например как да се спре стимулирането на търсенето на газ и електричеството, което тече към страни извън ЕС.

Друго предизвикателство е, че някои дипломати смятат, че не е възможно и двата вида ценови ограничения да бъдат приложени едновременно. На няколко срещи на ЕС дори определението за таван на цените беше умишлено оставено неясно и някои страни все още не могат да се споразумеят какво трябва да означава.

"Има около 15 държави-членки, които преди време се обявиха заедно за по-силна намеса на пазара, въпреки че 15-те имат различни идеи, когато гледат как точно да направят това“, заяви нидерландският министър на енергетиката Роб Йетен. "Трябва да избягваме прибързаните решения“.

Украйна, Молдова, Грузия и БиХ ще участват на срещата на НАТО в Букурещ

Украйна, Република Молдова, Грузия, Финландия, Швеция и Босна и Херцеговина са поканени да участват в срещата на външните министри от страните от НАТО в Букурещ на 29 и 30 неомври, съобщава Agerpres, позовавайки се на официални източници.

За последен път съюзниците от НАТО се срещнаха в Букурещ през 2008г., когато на същите страни бе обещано присъединяване към Алианса. Сега форумът трябва да обсъди изпълнението на решенията, взети на подобна среща в Мадрид, текущата ситуация в Украйна, енергийната сигурност и отношенията с партньорите.