Британското правителство частно е призовало Германия да предостави на Киев ракети с голям обсег Taurus, пише Bloomberg като се позовава на свои източници.

"Високопоставени британски министри и служители многократно са давали да се разбере на Германия, че Украйна отчаяно се нуждае от ракети Taurus", твърдят запознати..

"Германия трябва да спре да се оправдава", е коментирал британски служител, пожелал анонимност.

Великобритания е предложила решения за преодоляване на съпротивата на Берлин срещу изпращането на ракетите, включително сделка за размяна, при която Великобритания ще достави на Киев повече от собствените си ракети Storm Shadow, докато Германия ще предостави на Великобритания резервни ракети с голям обсег.

"Поведението на Шолц показа, че той не е правилният човек, в грешната позиция и в грешното време от гледна точка на европейската сигурност", коментира бившият министър на отбраната Бен Уолъс в интервю за вестник Evening Standard от 29 февруари.

"Коментарите на Шолц са погрешни, безотговорни и са шамар за съюзниците... Шолц трябва да даде ракети Taurus и да спре да спъва европейската сигурност", заявява Алиша Кернс, председател на комисията по външни работи на Камарата на общините.

Тази седмица Шолц отново изключи изпращането на ракети Taurus в Украйна с аргумента, че това би означавало, че Германия ще стане страна във война с Русия.

Той заяви, че Германия не може да даде на Украйна "оръжия с обсег от 500 км, които при неправилно използване могат да достигнат цели в Москва". 

Bloomberg отбелязва, че по-широк спор е възникнал между Великобритания и Германия заради споменаването на Шолц за британски и френски войски, които помагат на украинците при експлоатацията на далекобойни оръжейни системи срещу руски цели. 

"Това, което британците и французите правят по отношение на контрола на целта и съпътстващия контрол на целта, не може да бъде направено от Германия", заяви Шолц в понеделник.

Някои британски депутати приеха тези забележки като публичен коментар на Шолц относно секретните дейности на британските войници в Украйна.

Думите на канцлера са отречени от британското министерство на отбраната. От ведомството подчертават, че използването на ракети с голям обсег е отговорност изключително на Въоръжените сили на Украйна.