Консервативната партия във Великобритания може да бъде принудена да смени своя лидер Риши Сунак преди парламентарните избори по-късно тази година, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници. Според събеседници на агенцията основният въпрос е дали той ще успее да удържи растежа на опозиционната Лейбъристка партия.

Причината за дискусиите е "поредица от грешки, които разкриха неспособността на Сунак да взема бързи политически решения“. Те включват обещание за намаляване на данъците и изявления на най-големия дарител на консерваторите Франк Хестър, който е обвинен в расизъм. Всичко това се случва на фона на спад в рейтинга на управляващите до рекордните 20%.

Източници казват, че обкръжението на Сунак все още го подкрепя и не вижда алтернативни кандидати за поста. Фактът обаче, че членовете на правителството на Сунак обсъждат темата, "подсказва, че той може би навлиза в нов бурен период“, пише агенцията. Усложненията включват потенциално оспорване на законопроекта на Сунак за депортиране на търсещи убежище в Руанда, както и местните избори, насрочени за 2 май.

Сред торите също има опасения относно нарастващата популярност на дясната популистка партия Reform UK, към която се присъедини бившият депутат от Консервативната партия Лий Андерсън. Някои консерватори са на мнение, че партията се нуждае от промяна, за да избегне съкрушително поражение на общите избори.