"Провалът на западните санкции върху износа на руски петрол може да се види на кратко пътуване с лодка от гръцкия крайбрежен град Гитейо, където два петролни танкера с ръждясали корпуси и обща възраст от 57 години стоят само на метри един от друг. Самоличността на собствениците и застрахователя на корабите е неуловима. Те плават под единствения флаг в света, който властите смятат за "много висок риск“. А крайната дестинация на печалбите от търговията с руското им гориво е мистерия“.

Таванът на цените на руския петрол, договорен преди година за намаляване на финансирането на военните операции на Русия в Украйна, всъщност създаде доходен бизнес за десетки търговци и корабни компании, които сега доставят гориво до крайните потребители, пише Bloomberg. Според агенцията приходите от тази дейност носят на организаторите до 11 милиарда долара годишно.

Предполагаше се, че страните от Г-7 ще принудят Русия да продава своя петрол по-евтино от средната пазарна цена (не повече от 60 долара за барел), забранявайки й да използва услугите на западни застрахователни и транспортни компании. Обаче Москва успя да заобиколи тази забрана, като създаде свой собствен "сенчест флот“. По този начин приходите на Русия в петродолари почти се удвоиха между април и октомври 2023 г. Нетните приходи от петрол на Русия от 11,3 милиарда долара през октомври представляват 31% от общите нетни приходи в бюджета на страната за месеца, според изчисления на Bloomberg.

Собствениците на сенчестия флот колективно транспортираха повече от 70% от руските петролни товари през първите девет месеца на 2023 г., което позволи на Москва да запази контрола върху своя износ и постепенно да повиши цените. Официалните данни на индийските митници показват, че цената, платена за руски петрол тази година, е била средно 72 долара за барел. Освен това Русия успя да намери заместник на най-големите западни компании, които преди това се занимаваха със застраховане на транспортирането на петрол. Сега по-голямата част от петрола е застрахован от малко известни компании, посочва изданието.

Министерството на финансите на САЩ обяви, че сега възнамерява да увеличи разходите, пред които Русия е изправена за транспортиране на своя петрол.

"Ще разгледаме по-отблизо тавана на цените“, заяви Амос Хохщайн, съветник по енергийната сигурност на президента Джо Байдън, пред Bloomberg. Той добави, че "Министерството на финансите на САЩ и други предприемат стъпки, за да гарантират, че печалбите на Москва от търговията с петрол падат, докато цените на руския суров петрол се покачват“.

Големият въпрос е дали САЩ и техните съюзници наистина искат да ограничат потока на руски петрол, което потенциално може да доведе до по-високи глобални цени на горивата - в година, когато Джо Байдън се кандидатира за избори, отбелязва изданието. Много петролни търговци и анализатори са уверени, че Западът няма да се съгласи с това, което означава, че Москва все още ще има заобиколни решения, които може да използва.

"Политиците винаги са имали двойни цели: да поддържат пазара в нормално състояние, но да намалят приходите на Русия за барел. Изглежда ясно, че се дава приоритет на първата цел“, обяснява Кейхил. Според него, въпреки засилването на целенасочените мерки за влияние върху руския "сенчест флот“ през последния месец и половина, като цяло Русия е извела по-голямата част от своя износ на петрол и петролни продукти "извън лесния обсег на санкциите на Г-7“.