Някои от европейските съюзници на Киев са все по-скептични, че Въоръжените сили на Украйна ще успеят да направят решителен пробив на бойното поле тази година, защото отбраната на Русия разполагаше с достатъчно време да се подготви преди задаващата се офанзива, отбелязват в редакцията на Bloomberg.

"Фокус“ представя превод на материала без съкращения и редакторска намеса и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на авторите му. Статията е публикувана под заглавие "Съюзниците на Украйна се опасяват, че пробивът във войната може да не дойде преди следващата година“.

Настроението сред западните официални лица бележи рязка промяна спрямо края на миналата година, когато Киев изненада съюзниците си - както и Русия - с две успешни контраофанзиви, като превзеха големи участъци от окупираната територия.

Това подхрани надеждите, че нейните въоръжени сили може да са в състояние да направят допълнителни пробиви тази година, които да насочат инерцията на войната в полза на Украйна. Сега съюзниците на Киев обуздават очакванията си и обмислят необходимостта от интензивни битки до 2024 г., според европейски служители, участващи в усилията за подкрепа на украинската армия.

Американски служители са предложили своя собствена негативна оценка на перспективите преди шест до осем седмици, според набор от секретни документи, изтекли в интернет пространството, чието съдържание предизвика гняв в Киев. Изразените тогава опасения остават вкоренени сред някои украински съюзници, въпреки продължаващото изпращане на милиарди долари под формата на боеприпаси и оръжия на НАТО за ВСУ.

Въпреки че се очаква удар в посока Мелитопол на юг, насочен към вбиване на клин на руските сили, някои европейски служители вече са скептични, че това може да бъде постигнато тази година.

Вместо това, като по-реалистична цел сега се разглежда напредък от 30 км, който би поставил най-мощната артилерия на Украйна в обсега на руските линии за доставки и би създал условия за по-дълбок натиск през 2024 г., обяснява едно от официалните лица, разговаряло с журналист на агенцията. Съюзниците трябва да работят сега, за да подобрят своя производствен капацитет и подкрепата, която ще е необходима за поддържане на тези усилия, добави служителят, запазил анонимност.

Дори по-малко амбициозен натиск вероятно би коствал хиляди животи, както и големи количества боеприпаси и оборудване поради многопластовата защита на Русия от минни полета, ровове и бетонни противотанкови пирамиди, които бяха изградени през зимните месеци.

В класифицираните оценки на САЩ - предимно написани от февруари до началото на март и с все още несигурна автентичност – се изразяват притеснения от предполагаемите украински слабости. Те включват проблеми при генерирането и обучението на жива сила, необходима за такава сложна атака на комбинирани сили, и опасно малък запас от ракети за противовъздушна отбрана, които да ги защитават.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се противопостави на този песимизъм публично тази седмица. Той заяви, че Киев остава уверен в успеха на контранастъплението след среща във Вашингтон с неговия украински колега Алексий Резников. САЩ ще продължат да предоставят "способност за подпомагане на сигурността“, за да го постигнат, увери Остин.

Резников призова САЩ да предоставят бойни самолети F-15 или F-16, които досега Вашингтон отказва да предложи. Украински официални лица и западни военни анализатори предупредиха още миналата есен, че ВСУ изпитва критичен недостиг на ракети за противовъздушна отбрана и изтребителите може да помогнат да се компенсира това.

Офанзивата на Украйна се очаква да започне до средата на май и да се състои от операции в множество посоки, включително потенциални примамки, според няколко европейски служители на отбраната. Единият казва, че началото на офанзивата не е непременно основният елемент от операцията, като се има предвид, че Русия се е подготвила за атаката.

Украинските анализатори очакват по-късен старт, тъй като ВСУ интегрират нови войски и оборудване, за да използват "най-добрият и вероятно последен шанс за победа над руснаците“. Действителното време и посока на офанзивата са пазени в строга тайна.

Новото военно оборудване включва JDAM. Съюзниците на Киев също са доставили артилерийски снаряди, танкове и друго оръжие за контранастъплението.

На фона на войната, за която сега се смята, че вероятно ще продължи и следващата година, съюзниците разработват нови планове за доставки. Втора голяма офанзива ще изисква допълнителни широкомащабни доставки на западни оръжия, боеприпаси и най-вече – финанси. Ще съществува риск това да доведе до политическа опозиция в столиците, както и до ограничения на капацитета.

"Нито една армия не е това, което беше“, казва Дара Масикот, специалист по руската армия в американския мозъчен тръст Rand Corporation. Тя прогнозира война на изтощение с висока цена и за двете страни.

Откакто бяха изготвени оценките на САЩ, съюзниците на Украйна работят за справяне с някои от проблемите, като увеличаване на производството и доставката на 155-милиметрови артилерийски снаряди. Те също започнаха трансфер на някои бомби с по-голям обсег и с GPS насочване.

Няколко европейски държави от месеци призовават другите да увеличат и ускорят доставките.

И все пак, проблемът от гледна точка на Украйна е, че САЩ и някои от техните съюзници не спазват обещанията за предоставянето на "каквото е необходимо“ на Киев. Редица страни призовават съюзниците си да ускорят подкрепата за украинците.

"Нуждаем се от по-малко обмисляне на "течове“ и от повече оръжия с голям обсег, за да сложим край на войната правилно“, написа съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк в Twitter.

Противно на САЩ, Украйна публично отхвърли изтеклите документи като фалшиви. По думите на Подоляк от 7 април те са "базирани на голям обем фиктивна информация“.

В документите се казва, че шансовете на Украйна не са големи, "но в същото време Остин подчертава, че са ни дали всичко, от което се нуждаем“, отбелязва Микола Биелисков, научен сътрудник в Националния институт за стратегически изследвания, мозъчен тръст на украинското правителство. Това несъответствие "ни води до някои доста неприятни заключения“.

САЩ трябва да доставят ракети земя-земя, произведени от Lockheed Martin, казва Белиесков. MGM-140 ATACMS има обхват до 300 км и може да се използва за достигане на позиции зад руските линии. Това би позволило на Украйна да ограничи прехвърлянето на боеприпаси и резерви, които са от съществено значение за руската отбрана.

Проблемът е, че в крайна сметка Украйна и САЩ имат различни приоритети, твърди Биелисков. "Войната елиминира Русия като заплаха от позицията на велика сила за години напред, така че интересите на САЩ и Украйна не са непременно съвпадащи“.

САЩ се въздържат от изпращането на ракетите поради опасения, че те могат да бъдат използвани срещу цели дълбоко в Русия. Длъжностни лица се опасяват, че това може да разшири войната и да подхрани пропагандата на Кремъл, че Русия не е нахлула в Украйна, а се защитава от атака на НАТО. Москва вече осъди доставката на танкове и прецизни боеприпаси с голям обсег като ескалация.

САЩ и други правителства са подценявали украинските способности в много случаи, включително в началото на войната миналия февруари, когато се говореше, че Русия може да превземе Киев в рамките на 72 часа.

Имаше и прогнози за безизходица миналото лято, точно преди украинския пробив. Тази тенденция изглежда се случва отново, обяснява Биелисков.

Но ако Украйна остане без противовъздушна отбрана и бъде изложена на все още големите и боеспособни Военновъздушни сили на Русия, "това ще бъде нашият кошмар“, предупреждава той.