Съюзниците на Украйна трябва радикално да преосмислят подхода си към отбраната на тази опустошена страна.Това, разбира се, означава да се доставят повече оръжия и боеприпаси, но също така и да се промени начинът, по който се обяснява войната, защото правилното разбиране на "защо" е от съществено значение за постигането на "как", пише колумнистът Марк Чемпиън за Bloomberg

През февруари 2022 г. това не е било толкова важно. Шокът и възмущението, предизвикани от инвазията на президента Владимир Путин, бяха повече от достатъчни, за да убедят населението да отдели пари от данъците си за Украйна. Държавите разполагаха с излишни запаси от оръжия, съюзниците се ангажираха да помагат "толкова дълго, колкото е необходимо“, в името на защитата както на либералната демокрация, така и на международния ред, основан на правила.

Това вече не е достатъчно. Преди две години Путин силно подцени както Украйна, така и Запада, но той се е адаптирал и ще спечели, освен ако Западът и Украйна не успеят да изградят и изпълнят нова стратегия.

Като начало, езикът, използван за обосноваване на подкрепата за Украйна, трябва да се промени, тъй като конфликтът се превръща в тест за сила и воля между конкуриращи се коалиции, водени от САЩ от една страна и Китай от друга, както описва колумнистът Хал Брандс. В същото време президентските избори в САЩ през ноември могат да доведат до драстични промени във Вашингтон, поради което е още по-важно преди това да се създаде ясна политика и жизнеспособна стратегия за излизане от конфликта.

Едва на третата година от войната администрацията на Байдън открито заяви, че иска Украйна да спечели, но какво означава това, остава неясно. Точно толкова време беше необходимо, за да се заговори сериозно какво да се прави с около 300-те милиарда долара суверенни руски средства, замразени в американски и европейски банки, или да се одобри изпращането на ракети с голям обсег на действие ATACMS и F-16, от които Украйна толкова очевидно се нуждае. Дори и сега продължават дебатите дали Украйна трябва да може да използва тези оръжия, за да нанася удари по цели в Русия.

Това е бъркотия, а не стратегия, напълно разбираема в началото на войната, но вече непростима. Нарастващите трудности на Украйна на бойното поле фокусират вниманието, но когато се съберат във Вашингтон през юли, за да отбележат 75-годишнината на Организацията на Северноатлантическия договор, лидерите трябва да използват случая, за да преформулират решително отбраната на Украйна. Те трябва да поставят победата като цел, да определят параметрите на това, което означава тя, и да уточнят как планират да я постигнат. Тогава и само тогава обещанието "колкото е необходимо" може да бъде заменено с "каквото е необходимо".