Девет месеца след началото на войната в Украйна щетите, нанесени на 11-ата по големина икономика в света, са огромни. Водещи руски банки бяха изключени от глобалната финансова система, около 300 милиарда долара резерви на централната банка са замразени, а стотици чуждестранни компании са напуснали. Недостигът на части затрудни автомобилната индустрия и застраши търговската авиация. В резултат на заповедта за мобилизация на Путин десетки хиляди млади работници избягаха от страната. Прогноза на ОИСР, публикувана тази седмица, предвижда, че икономиката на Русия ще се свие с 5,6% през 2023 г., пише Bloomberg в материал, представен без редакторска намеса.

Икономическото наказание, наложено на Русия, не спря ударите по Украйна. Но санкциите отслабиха позицията на Русия като световна сила, разубедиха привидно безпристрастните нации да се присъединят към нейното правителство и посяха съмнения относно лидерството на Путин сред руските елити. Убеждаването им да настояват за прекратяване на войната ще изисква САЩ и Европа да затегнат още повече притискането.

От февруари насам санкциите повишиха цената на войната, като намалиха способността на Москва да купува това, от което се нуждае, като същевременно направиха пазара опасен за външни лица. Китай, Индия и Турция внасят руски суров петрол, но с голяма отстъпка, а Русия се бори да пренасочи износа на газ, който някога е бил насочен към Европа. Вносът на технологии от Русия, от които тя се нуждае, за да поддържа военната си машина - да не говорим за бъдещи иновации - е ефективно прекъснат от месеци. Няма значение, че това, което може да купи, когато става въпрос за електронни компоненти, сега често е дефектно. Москва ще се адаптира, но не бързо.

Въпреки това засега прякото въздействие върху войната остава ограничено. Притискането на най-големия износител на въглеводороди в света, който има огромен излишък по текущата сметка, изисква концентриране върху този износ, процес, който започва сериозно едва сега. Нещо повече, руснаците вече бяха преживели мрачно десетилетие, като реалните разполагаеми доходи на домакинствата достигнаха своя връх около 2012 г. Така че, докато икономиката се очаква да се свие тази година с 3,9%, има по-малко разстояние до спад. Съществува и неизбежният факт, че Путин е повече от готов да пожертва бъдещия икономически растеж за личните си цели и може лесно да заглуши несъгласието.

Санкциите рядко водят до бърза политическа промяна или незабавен край на конфликта. При отстъплението на руските сили е изключително важно Западът да увеличи натиска. Най-очевидно е, че САЩ и техните съюзници трябва да продължат да въоръжават и подкрепят финансово Украйна. Те трябва също така да насърчават влошаващото се изтичане на мозъци от Русия. Най-малко 350 000 души вече са избягали от необмислената заповед за мобилизация на Путин, причинявайки спад на доверието на потребителите. Западните правителства могат да ускорят процеса, като предложат повече хуманитарни визи, допълнителна подкрепа за руски студенти и стимули за учени и технически специалисти да се преместят в чужбина. Не само западните икономики биха спечелили, но недостигът на работна ръка и умения в Русия ще се засили.

Европа трябва да продължи да работи за затваряне на вратичките в санкциите. За да цитирам един пример, има доказателства, че руската армия внася домакински уреди в съседни страни и използва техните микрочипове, за да компенсира загубата на достъп до западни полупроводници. (Армения е внесла повече перални машини от Европейския съюз през първите осем месеца на 2022 г., отколкото през последните две години взети заедно.) Ще са необходими също строги действия за налагане на санкциите на ЕС за суровия петрол и водената от САЩ горна граница на цените на руския петрол, което би разширило забраната за продажба на застраховки и други услуги за кораби, които не спазват изискванията.

Преди всичко западните правителства и техните партньори трябва да се държат заедно. Икономиката на Русия се разпада и войната не върви по пътя на Москва. Путин все още смята, че привържениците на Украйна ще се пропукат първи. Западът трябва да му докаже, че греши.