Американски служители са провели разговори с турските си колеги относно спазването на финансовите санкции, наложени на Русия заради нейното нахлуване в Украйна, пише Bloomberg, като отбелязва, че това е последният ход на Запада спрямо Анкара, който цели да я притисне да спазва по-твърда позиция срещу Москва.

Делегация, водена от Елизабет Розенберг, помощник-секретар по финансирането на тероризма и финансовите престъпления в Министерството на финансите на САЩ, се срещна с управителя на турската централна банка и бизнес групи в Анкара и Истанбул по-рано тази седмица и трябваше да се свърже с местни служители на Министерството на финансите в сряда, според неназовани събеседници на агенцията, запознати с дискусиите.

Посещението идва седмица след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин проведоха разговори в казахстанската столица, четвъртата им лична среща за също толкова месеца. Двамата лидери се споразумяха да засилят енергийните връзки и да създадат международен газов хъб в Турция, потенциално позиционирайки страната като ключов маршрут за руските потоци към Европа.

Задълбочаващите се икономически и търговски връзки на Турция с Русия, подкрепени от сърдечните отношения между Ердоган и Путин, предизвикаха гнева на Запада, който иска да създаде единен международен фронт, за да убеди Москва да промени курса си спрямо Украйна, пише Bloomberg.

Заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо посети Турция през юни, като част от усилията на администрацията на президента Джо Байдън да събере подкрепа за ограничаване на руските активи в чужбина. По-късно Адейемо изпрати писмо до няколко турски бизнес групи, предупреждавайки ги за последиците от извършването на бизнес в Русия.

През септември Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ предупреди финансовите институции за рисковете от сключване на нови споразумения или разширяване на съществуващи с руския оператор на разплащателни карти "МИР“. Това разтревожи турските служители и всичките пет турски банки, които участваха в системата, впоследствие я изоставиха.

Ердоган има стратегически и добре установени връзки както с Киев, така и с Москва и се стреми да позиционира Турция като посредник в тяхната война. Той помогна за осигуряването на сделки за възобновяване на доставките на зърно от украинските черноморски пристанища и за обмен на военнопленници.

Въпреки че Турция осъди нахлуването на Русия и се обяви против анексирането на четири украински региона, Ердоган публично защити Путин срещу западните санкции.

Турция става все по-важен партньор за Путин, тъй като санкциите затварят други пътища за търговия, пътуване и инвестиции. А Ердоган, който ще се бори за още един мандат на изборите догодина, очаква Русия да помогне за укрепване на закъсалата турска икономика, усилие, което включва осигуряване на отстъпка за газ и споразумение за плащанията да се извършват в лири.

Ибрахим Калън, говорител на турското президентство, потвърди във вторник, че разговорите за забавяне на плащанията на турския държавен вносител на енергия Botas към Русия до 2024 г. са "в ход“, отбелязва още американската агенция.