Вашингтон ще достави на Въоръжените сили на Украйна модифицирани системи JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition Extended Range), която ще преобразува конвенционалните авиационни боеприпаси в управляеми, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

Пентагонът официално обяви през декември предаването на JDAM в Киев като част от пакет за помощ на стойност 1,85 милиарда долара. От ведомството обаче не уточниха, че ще изпратят модифицираната версия на системата, произведен от Boeing. Съобщено бе единствено, че САЩ ще снабдят Киев с "прецизни въздушни боеприпаси“ като част от пакета. Bloomberg уточнява, че в модификацията GPS-насочваната конструкция е прикрепена към авиобомба с тегло от 226 до 907 кг и с помощта на крила й позволява да се плъзга към цел на разстояние до 72 км.

На 20 февруари Пентагонът обяви, че САЩ ще изпратят друг пакет военна помощ на Украйна в размер на 460 милиона долара, който ще включва радари за въздушно наблюдение, противотанкови ракетни системи Javelin и артилерийски снаряди за ракетни системи за залпов огън HIMARS.