САЩ изпращат флотилия от супертанкери за транспортиране на петрол до Европа, които ще доставят рекордни количества този месец, съобщава Bloomberg.

Санкциите срещу руския петрол променят глобалните търговски пътища. Плавателните съдове, превозващи до 1,84 милиона барела на ден, трябва да пристигнат от Персийския залив през март.

"Междувременно по-малките кораби стават по-скъпи, тъй като се поръчват повече за превоз на руски петрол до Азия“, се обяснява в статията.

Bloomberg отбелязва, че търговският бум е друг страничен продукт от войната на Русия с Украйна и санкциите, които Западът наложи на Москва. Според агенцията това ще направи флота по-малко ефективен, като по този начин ще намали общия брой танкери, превозващи около 40% от петрола в света.

"Общо 11 супертанкера, известни в търговията като Very Large Crude Carriers или VLCC, и 16 кораба от клас Suezmax трябва да пристигнат в Европа от САЩ този месец. Тези големи кораби сега превозват около 60% от суровия петрол по маршрута, в сравнение с 37% година по-рано. Супертанкерите могат да превозват около 2 милиона барела петрол, а Suezmax може да превозва около 1 милион“, пояснява Bloomberg.

Цените на петрола се повишиха на 16 март, след като паднаха до 15-месечно дъно в предишната сесия. Пазарите се успокоиха донякъде, след като швейцарските регулатори предоставиха финансова помощ на Credit Suisse.

Страните от Г-7 възнамеряват да запазят горната граница на цената на руския петрол от 60 долара за барел, стана ясно по-рано.