Властите на Руската федерация се стремят да назначат до 400 000 войници на договор в рамките на текущата година, за да попълнят изтънелите редици на армията, съобщава Bloomberg, като се позовава на пожелали анонимност източници, "запознати с плановете на Кремъл“.

Твърди се, че Москва се отказала от по-нататъшна офанзива в Украйна тази пролет, след като "не успя да спечели много позиции и ще се съсредоточи върху притъпяването на нов натиск от страна на силите на Киев“, който се очаква да започне скоро, отбелязва агенцията.

Амбициозната кампания за набиране на персонал ще позволи на Кремъл да избегне нова принудителна мобилизация на резервисти, докато засилва кампанията за преизбирането на президента Владимир Путин, твърдят източниците на медията. Мобилизацията от миналата есен разклати общественото доверие и предизвика изселване на милион руснаци от страната, допълва Bloomberg.

Дори на фона на трудностите на бойното поле и политическите предизвикателства, Путин даде знак, че е уверен, че Русия ще успее да надживее привържениците на Украйна в САЩ и Европа, залагайки, че ако силите му успеят да предотвратят нов пробив на украинските войски през следващите месеци, подкрепата за Киев ще отслабне.

Почти всички от 300 000 войници, мобилизирани през есента, сега са на бойното поле, според украински и западни официални лица. Въпреки това Русия не е успяла да превземе големи градове през последните месеци.

Украйна, междувременно, планира да започне голяма контраофанзива през следващите месеци с войски, току-що преминали обучение в Европа и САЩ и използвайки новодоставени танкове, бронирани превозни средства и други оръжия. Киев може да се опита да пробие руските линии и да прекъсне сухопътния мост на окупираната територия, който сега свързва Крим с континенталната част на Русия, според американски служители.

За да попълни и разшири редиците си, Русия вече започна кампания за набиране на военнослужещи по договор, които служат за срок до няколко години срещу заплащане. Регионалните служители са получили квоти за набиране на персонал и издават призовки на потенциални доброволци за явяване пред наборните комисии. Първоначално властите са се насочили към ветерани и жители на селските райони, твърдят източници.

Но някои служители казаха, че целта за привличане на 400 000 военнослужещи на договор тази година вероятно е нереалистична за изпълнение. Числото е приблизително равно на общия брой професионални войски, които Русия имаше преди началото на войната 24 февруари 2022 г.

"При сегашните обстоятелства не мисля, че те ще привлекат хора, освен може би заклетите патриоти или такива, които са без икономически възможности“, обяснява Дара Масикот, старши политически изследовател в RAND Corp. и бивш анализатор на руските военни способности в Министерството на отбраната на САЩ. "Не виждам, че е възможно те да направят още един голям натиск в Украйна, освен ако не преминат към военновременна икономика и военно положение“.

Това е нещо, което Кремъл засега не е готов да направи, особено преди изборите следващата пролет, на които се очаква Путин да се бори за пети мандат, според хора, запознати със ситуацията. Въпреки че Кремъл държи здраво политическата система, официални лица се притесняват, че стъпки като мобилизация, които биха върнали войната в домовете на милиони руснаци, може да усложнят усилията им да постигнат огромна изборна победа.