Русия все още разчита на европейското корабоплаване за транспортиране на петрола си, въпреки че доставките надвишават ценовите ограничения на страните от Г-7, съобщава Bloomberg.

Цитирайки базирания в Хелзинки Център за изследване на енергията и чистия въздух, агенцията отбелязва, че приблизително две трети от петрола и рафинираните продукти на Русия се превозват от кораби, застраховани или притежавани от държави, които налагат тавани на цените, приети от Г-7 и партньорите им. Това показва, че Москва все още активно използва европейската корабна индустрия, заключава агенцията.

Таванът е предназначен да поддържа достатъчно количество петрол, като същевременно ограничава приходите на Кремъл. Русия обаче не само продължава да използва западни плавателни съдове, но и формира т. нар. сенчест флот от танкери, работещи извън юрисдикцията на страни, налагащи санкции.

Те са склонни да транспортират петрол на по-къси разстояния, където същият капацитет може да осигури по-голям обем доставки. Както се посочва в материала, около три четвърти от всички плавания на сенчестия флот са за транспортирането на руски петрол.