Европа е изправена пред допълнително свиване на руските енергийни доставки, след като Газпром съобщи на френската компания Engie, че ще намали подаването на газ от вторник поради несъгласия по някои договори, пише Bloomberg.

Москва постепенно намалява доставките на гориво за Европа в отговор на санкциите, свързани с нейната инвазия в Украйна. Съкращенията, които досега бяха насочени най-вече към Германия и Източна Европа, хвърлиха континента в най-тежката му енергийна криза от 50 години, изпращайки цените в пъти нагоре на фона на опасенията за недостиг на доставки през предстоящата зима, отбелязва американската агенция.

"Подготвяме се за най-лошия сценарий, който е пълно прекъсване“, заяви френският министър на енергийния преход Агнес Пание-Рунашер пред радио France Inter, попитан за Engie във вторник. Тя повтори, че Русия използва газа като военно оръжие.

Съобщението следва призива в понеделник от френския министър-председател Елизабет Борн към бизнеса да намали потреблението на енергия или рискува евентуални ограничения тази зима, ако Русия спре доставките на газ. Много по-високият от обичайния брой прекъсвания на остарелите ядрени реактори на Electricite de France също натоварва енергийния пазар, изпращайки цените на газа и електроенергията в Европа до рекорди.

"Газпром информира Engie за намаляване на доставките на газ, считано от днес, поради несъгласие между страните относно прилагането на някои договори“, се казва в изявление на френската компания от вторник. "Както беше обявено по-рано, Engie вече осигури необходимите обеми, за да изпълни ангажиментите си към своите клиенти и собствените си изисквания, и въведе няколко мерки за значително намаляване на всякакви преки финансови и физически въздействия, които биха могли да възникнат в резултат на прекъсване на доставките на газ от Газпром“.

Bloomberg отбелязва, че правителствата на целия континент се борят да намалят зависимостта си от руската енергия и изготвят планове за разпределяне на горивото, ако мерките за запасяване не успеят. Те също така харчат десетки милиарди евро, за да защитят частично бизнеса и домакинствата от увеличаващите се сметки на фона на нарастващите рискове от рецесия. Европейският съюз подготвя стъпки за ограничаване на цените на електроенергията в краткосрочен план и за прекъсване на връзката между разходите за газ и електроенергия в по-дългосрочен план.

Както заяви в понеделник изпълнителният вицепрезидент на Engie Клер Вайсан, Франция би трябвало да се справи с умерено студена зима, тъй като към момента хранилищата й са запълнени на 90%. Ситуацията обаче може да бъде напрегната по време на потенциални застудявания, добави тя. Резервите в Европейския съюз бяха запълнени до 79,4% от капацитета към 27 август, а целта е 80% до 1 ноември, според данните от инвентаризацията на Gas Infrastructure Europe. Газпром планира да спре доставките по газопровода Северен поток за Германия от 31 август за три дни планирана поддръжка.

Доставките на "Газпром" за Engie вече са намалели "значително“ след инвазията в Украйна, като последните месечни доставки са около 1,5 тераватчаса, посочват от компанията, базирана близо до Париж, която получава годишни доставки от над 400 тераватчаса, се казва в съобщението.

Компанията води преговори с алжирската Sonatrach като част от стратегията си за диверсификация. Тези нови средносрочни и дългосрочни договори със северноафриканската не могат да започнат тази зима, отбелязва още Вайсан.

Превод и редакция: Иван Христов