Когато най-дълго управлявалият министър-председател на Словакия беше принуден да напусне поста през 2018 г. след най-големите масови протести от комунистическата епоха насам, той се ухили и се зарече, че ще се върне. Малцина обаче го взеха на сериозно, пише Bloomberg.

Робeрт Фицо преживя това, че най-близкият му съюзник избяга, за да създаде нова партия, прокурорите се стремят да вкарат него и сътрудниците му зад решетките за предполагаема корупция, а неговата партия Смер се срина до рекордно ниско ниво в проучванията на общественото мнение. И все пак реакцията на войната в Украйна създаде път обратно към властта, който допълнително ще тества способността на Европейския съюз да остане обединен срещу руската войнственост, още повече след неотдавнашния спор на Полша с Киев.

Словаците ще гласуват на 30 септември в напрегнати избори, а Фицо изрази опасения относно последиците от конфликта. В страна с население от 5,4 милиона души, която е най-проруски настроената в региона, той обеща да прекрати военната помощ за Украйна, нарече президента на Словакия "американски агент“ и се противопостави на членството в НАТО за своя опустошен от война съсед.

"Фицо няма проблем да пресича червените линии“, казва Борис Зала, съосновател на Смер, който сега работи върху политически документи за мозъчния тръст Progressive Forum в Братислава. "Той ще направи всичко, за да спечели повече гласове.“

Като член на 27-членния ЕС, еврорегиона и НАТО, Словакия има политическо значение. Освен това е притисната между Унгария, управлявана от главния "разрушител на мира“ Виктор Орбан, и Полша, чиято управляваща националистическа партия "Право и справедливост" се стреми да спечели трети поред избори на 15 октомври.

Трите страни разгневиха Киев, като настояха за удължаване на забраната върху вноса на зърно от Украйна, за да защитят своите селскостопански производители, нещо, което Фицо каза миналата седмица, че ще продължи, ако спечели властта. Полският премиер Матеуш Моравецки ескалира кавгата, като заяви, че страната му е спряла доставките на оръжие за Украйна, преди правителствени служители да отхвърлят забележките.

Словакия като цяло остава непоколебима в подкрепата си за Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., въпреки че последователните проучвания показват, че повече от половината словаци обвиняват Запада или Украйна за войната.

Страната все пак изпрати оръжия на изток, приюти повече от 100 000 украински бежанци и подкрепи всички санкции срещу Русия, въпреки че този ход имаше пряк ефект върху нейните енергийни доставки.

Завръщането на 59-годишния Фицо може бързо да промени това, поставяйки под въпрос сътрудничеството на Словакия с НАТО предвид ожесточените му критики към Алианса и САЩ. Това също би засилило влиянието на Орбан, който се противопостави на санкциите и доставките на оръжия.

Фицо не винаги е бил такъв "уайлдкард“ за Европа. Под негово ръководство Словакия се присъедини към еврозоната през 2009 г., като икономиката й беше подкрепена от автомобилна индустрия, която превърна страната в един от най-големите производители на автомобили на глава от населението в света. Той също смяташе бившия германски канцлер Ангела Меркел за съюзник.

Въпросът е дали следващото въплъщение на неговото премиерство ще се върне към времето, когато Словакия беше повече в европейската пустош, особено след като може да се наложи да привлече крайната десница, за да състави правителство на мнозинството.

"Целите на Фицо ще предизвикат опозиция и несъгласие в чужбина и това може да доведе до изолацията на Словакия“, казва Григорий Месезников, президент на мозъчния тръст Institute for Public Affairs, който следи политиката в страната повече от 30 години. Докато все още остава в ЕС, той ще извади Словакия "извън европейския мейнстрийм“, казва той.

Победата не е сигурна. Смер има около 20% подкрепа в социологическите проучвания, което му дава предимство от три процентни пункта пред основния му съперник, партията Прогресивна Словакия, водена от Михал Симечка. Тази преднина – в един фрагментиран политически пейзаж, където по-малките партии в крайна сметка ще играят решаваща роля – постепенно се стеснява от пет точки през март.

След разпадането на Чехословакия през 1993 г. Словакия първоначално се отдели от останалата част от региона. Първите правителства след края на комунизма пренебрегнаха върховенството на закона, което попречи на страната да се присъедини към НАТО през 1999 г. заедно с Полша, Унгария и Чехия. Тогавашният държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт нарече нацията "черната дупка“ на Европа.

По това време Фицо беше в началото на 30-те си години и той консолидира лявоцентристите в страната за вземане на властта, печелейки последователи със страстни речи за борба с корупцията и насърчаване на интеграцията в ЕС. Неговата партия Смер спечели първите си общи избори през 2006 г. Популярността му достигна връх от 44% през 2012 г., когато той обеща да даде повече пари на хората в неравностойно положение.

Вдъхновен от способността на Орбан да променя наратива, за да остане на власт, Фицо започна да се оттегля от въпроси, които някога е подкрепял. Той и неговата партия също бяха изправени пред обвинения, че са позволили на корупцията да процъфтява, достигайки своя връх през 2018 г. с поръчковото убийство на младия разследващ репортер Ян Куциак и годеницата му.

Фицо стана мищена на това обществено недоволство и се оттегли след натиск от коалиционните си партньори. Той каза в априлско интервю за Bloomberg, че е изкупителната жертва, че веднага е разбрал, че убийството, "което няма нищо общо със Смер, ще бъде злоупотребено“.

Бъдещите правителства отправиха към него и най-близките му съюзници обвинения в корупция. Десетки високопоставени полицейски служители, агенти на тайните служби и бивши служители бяха осъдени по свързани случаи.

Фицо отхвърли обвиненията, че партията му насърчава държава в мафиотски стил като "измислени и смешни“. Но въпросът стана основният фокус на изборите през 2020 г., първите от 14 години, които Фицо загуби.

След като популярността му достигна дъното, той преоткри себе си, превръщайки се в глас срещу всичко - от "локдауните“ покрай коронавируса и ваксините до имиграция и зелени политики. Подобно на Орбан, той има антиевропейска риторика, но иска да е глас на недоволство в блока, а не да изкара страната от ЕС.

"Фицо със сигурност се промени“, казва Бела Бугар, лидер на бивша коалиционна партия, която беше част от администрацията на Смер от 2016 до 2020 г. "Когато те преследват, ти се променяш“.

Фицо сравни германските войски, идващи в Словакия, с Вермахта от нацистката ера.

Заместник-председателят на Смер: Любош Блаха, разбуни тълпата на партийно събитие миналия месец: "Войната и фашизмът винаги са идвали от Запада, а свободата и мирът от Изтока“, заяви той.

Проучванията показват, че подкрепата на Словакия за членство в ЕС и НАТО намалява. Дипломати, разположени в Братислава, критикуваха Смер за многократно разпространение на дезинформация за руската инвазия. Подобно на Орбан, едно от твърденията на Фицо е, че филантропът милиардер Джордж Сорос се намесва в словашката политика, а либералните противници обслужват чужди интереси.

"Не искам да доставям смъртоносни оръжия на Украйна само в името на добрия имидж сред западните страни“, заяви Фицо в априлското интервю в Братислава. "Ирационално е да се мисли, че Русия ще се оттегли от Крим. Този подход на Запада в един момент ще унищожи Украйна“.

Смер се възстанови достатъчно, за да даде на Фицо път обратно към премиерството с подкрепата на по-малки групи. Това би бил четвъртият му мандат на поста. Основният му съперник Симечка също ще се нуждае от сътрудничество от други партии, ако опровергае социологическите проучвания и излезе на първо място. Той призова словаците да не вярват на разказа на Фицо. Той каза този месец, че перспективата за правителство с екстремистки партии е риск за Словакия.

Всъщност Фицо може да бъде трудно да бъде спрян, според бившия му съюзник Зала: "Той разпространява конспиративни теории без никакви ограничения и е в състояние да ги използва в своя полза“.