Русия е откраднала от "окупираните региони на Украйна“ пшеница на стойност най-малко един милиард долара, съобщава Bloomberg, позовавайки се на данни от проучване на НАСА, за което са използвани сателитни кадри.

"Украйна е загубила най-малко един милиард долара от пшеница, събрана в контролираните от Русия региони“, се казва в доклада на агенцията.

Отбелязва се, че изследването е извършено с помощта на изкуствен интелект, който анализира сателитни изображения, определяйки къде е събрано зърното. Почти 6 милиона тона пшеница са събрани в региони, които не са под контрола на Украйна. "Близо 88% от зимните култури, засадени в окупираните територии, бяха прибрани, а по-голямата част от неприбраното зърно остана по фронтовата линия“, обяснява Bloomberg.

За момента не е ясно какво точно се е случило с украинското зърно, събрано в окупираните от Русия територии. Проучването също не е взело предвид зърното и други хранителни продукти, които са на склад. Екипът на НАСА изчислява, че фермерите в Украйна са събрали 26,6 милиона тона пшеница тази година, няколко милиона тона повече от прогнозите.