Десет правни експерти, консултирали страните от Г-7, заключават, че конфискацията на замразените заради войната в Украйна руски активи са в съответствие с международното право, съобщава Bloomberg. Според юристи конфискацията е законна, тъй като Русия е нарушила основните принципи на международното право.

"Ние заключаваме, че съгласно международното право би било законно за държави, които са замразили руски държавни активи, да предприемат допълнителни контрамерки срещу Русия, като се има предвид продължаващото нарушение на най-фундаменталните правила на международното право, под формата на прехвърляне на активите на руската държава като компенсация за щети, които са възникнали пряко в резултат на незаконните действия на Русия“, обясняват адвокатите в заключението си. Той е съставен от юристи от Белгия, Франция, Германия, Япония, Нидерландия, Великобритания и САЩ.

Експертите препоръчаха държавите, в които са замразени руски активи, да ги прехвърлят към международен механизъм под тяхна юрисдикция. Той трябва да депозира парите и след това да ги преведе на Украйна. Според източници на Bloomberg, запознати с въпроса, Великобритания и САЩ настояват за конфискуване на всички руски активи. Франция и Германия са против, не искат да създават прецедент и се страхуват от негативни последици за еврото.

Европейският съюз вече започна работа на техническо ниво за конфискуване на замразените активи на Централната банка. Министерството на външните работи на Руската федерация вече предупреди за ответни мерки в случай на конфискацията им.