Федералният съвет (правителството) на Швейцария проучва възможността за пълна или частична национализация на Credit Suisse, ако тя не бъде погълната от най-голямата финансова институция в страната UBS. Това съобщи Bloomberg в неделя, позовавайки се на източници.

Според агенцията швейцарските власти се опасяват от възможен провал на сливането между Credit Suisse и UBS поради кратките срокове и други организационни трудности. В този случай в Берн се обмислят сценарии за пълно придобиване на банката или закупуване на значителен дял от нея от държавата. Според Bloomberg Швейцария се опитва да определи бъдещето на Credit Suisse чрез отварянето на търговията на азиатските фондови пазари, което ще се състои през нощта централноевропейско време. Федералното финансово ведомство отказа да коментира официално публикацията на агенцията.

В неделя британският вестник Financial Times съобщи за намеренията на UBS да погълне Credit Suisse. Според изданието най-голямата финансова институция в Швейцария е готова да плати 0,25 швейцарски франка (0,27 долара) за всяка акция на Credit Suisse. Ценните книжа на кредитната институция бяха оценени на 1,86 франка (2 долара) при затварянето на търговията в петък. Както пояснява изданието, проектът на споразумението предвижда липсата на значителни неблагоприятни промени като условие за запазването му в сила. Тази клауза ще позволи на UBS да изпадне в неизпълнение, ако суапът за кредитно неизпълнение на Credit Suisse се повиши със 100 б.п.

В четвъртък Швейцарската национална банка беше принудена да отпусне заем до 50 милиарда франка (около 53,7 милиарда долара) на Credit Suisse. Това обаче не спря котировките на акциите на кредитната институция да паднат, тъй като големите инвеститори отказаха да й предоставят допълнителен капитал. В резултат на това до края на търговията в петък капитализацията на Credit Suisse падна до 8 милиарда долара спрямо 56,6 милиарда долара за UBS.