Одобрението от Конгреса на САЩ за повече от 60 милиарда долара помощ за Украйна ще позволи на украинските въоръжени сили да си поемат глътка въздух на бойното поле, въпреки че това само по себе си едва ли ще промени хода на войната, пише Bloomberg.

Изданието отбелязва, че много ще зависи от това колко бързо американската помощ ще стигне до фронтовата линия. След като пакетът от помощи беше блокиран в Конгреса в продължение на шест месеца, украинските въоръжени сили се бореха с нарастващ недостиг на боеприпаси и жива сила, докато руските сили натискаха предимството си.

Според Николай Белесков, научен сътрудник в Националния институт за стратегически изследвания в Киев, помощта осигурява глътка въздух на украинските военни и ще им помогне да забавят напредъка на Кремъл, да провеждат "ефективна защита“ и да минимизират загубите. Но продължаването изисква повече помощ, трудна перспектива в САЩ предвид съпротивата на републиканците в Конгреса.

"Въпросът е дали и колко помощ ще бъде налична през 2025 г. и след това – тъй като стратегията на Путин е да изчака“, казва той.

Президентът Володимир Зеленски каза, че с предоставянето на американска помощ Украйна има всички шансове да стабилизира ситуацията и да вземе инициативата.

В същото време анализатори от базирания в САЩ "Институт за изследване на войната“ отбелязват, че дори ако американското оборудване бъде доставено бързо, транспортната логистика най-вероятно ще означава, че помощта "няма да започне да влияе на ситуацията на фронтовата линия в продължение на няколко седмици“.

"Украинците претърпяха сериозни щети и армията им е по-слаба, отколкото би била иначе“, пише Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета Сейнт Андрюс в Шотландия. "Въпреки това, поне засега, със значителна инжекция от американска помощ, украинците трябва да могат да стабилизират ситуацията“.