"Бившият премиер Бойко Борисов спечели петите избори в България за две години, но неуспехът му да осигури мнозинство заплашва да разшири политическата безизходица, подкопаваща единството на Европейския съюз за войната на Русия в Украйна“, пише Bloomberg в материал за вота в България, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Блок, воден от партията на Борисов Герб, спечели 26,5%, според официалните резултати след преброяването на 93,4% от бюлетините в понеделник. Блокът, оглавяван от главния противник на Борисов - "Продължаваме промяната" на бившия премиер Кирил Петков, печели 25%. Резултатът противоречи на предишни екзитполове и предизборни проучвания, които показваха, че Борисов ще бъде втори.

До парламента стигнаха още четири други партии. Сред тях беше проруска партия "Възраждане“, която се нареди на трето място, след като предложи България да се откаже от членството си в ЕС и НАТО и организира референдум за спиране на усилията й за приемане в еврозоната.

Страната с 6,5 милиона жители, най-бедната в ЕС, търси изход от години на политическа безизходица, след като поредица от гласувания не дадоха достатъчно подкрепа на политическа сила, за да събере управляващо мнозинство. Ако задънената улица продължи, по-късно тази година може да има още едно предсрочно гласуване.

През двете години на краткотрайни правителства по-голямата част от властта е в ръцете на временни кабинети, назначени от Румен Радев.

Обучен в НАТО бивш боен пилот и генерал, който представлява България на ниво ЕС, той зае промосковски позиции, включително критикувайки санкциите срещу Москва като неефективни, заявявайки, че Крим е руски и определяйки противниците си, които подкрепят въоръжаването на Украйна, като подпалвачи на война.

Големите трудности при съставянето на правителство остават непроменени, казва Боряна Димитрова, управляващ съдружник в Алфа Рисърч, пред телевизия БНТ.

Кризата задълбочи изолацията на балканската страна в ЕС, отложи целта й да влезе в еврозоната през следващата година и забави финансирането за възстановяване от Европейския съюз. Задънената улица блокира и процеса на законопроекта за бюджета за 2023 г., а управителят на централната банка Димитър Радев (не е роднина на президента) остава на поста си две години след изтичането на мандата му, тъй като партиите не могат да се споразумеят за заместник.

Войната в Украйна на по-малко от 500 километра от другата страна на Черно море само изостри хаоса, добавяйки икономически трудности, като подхранва най-бързата инфлация този век, което от своя страна стимулира настроенията срещу властта.

При ограничена разлика Борисов и Петков се въздържаха да коментират резултатите след края на гласуването в неделя и се очаква да говорят в понеделник. Който и да спечели, той първи ще получи мандата за съставяне на правителство от президента Радев.

Но прогнозираното разпределение на мандатите в 240-местния парламент показва, че или Борисов, или Петков ще имат нужда от подкрепата на другата партия или поне на две други политически сили. Поради идеологически и лични различия, правенето на такава коалиция може да се окаже невъзможно.

Борисов заяви, че ще води разговори с другите партии, за да търси по-широка подкрепа, като единият вариант е потенциална голяма коалиция между ГЕРБ и Продължаваме промяната. Ако има опити да се направи такова управление, то няма да бъде начело с никой от партийните лидери.

"Сценарий, при който не можем да направим управляващо мнозинство, ще бъде катастрофа за страната“, заяви Борисов пред репортери, след като даде гласа си в родния си град Банкя в неделя, призовавайки за споразумение, което ще създаде стабилен кабинет.

Петков, завършил Харвард, бивш бизнесмен, обеща да създаде кабинет на малцинството.

Ако и двамата не успеят да спечелят достатъчно подкрепа, за да управляват, Радев ще има трети шанс да избере партия, която да се опита да състави правителство, преди да бъде принуден да насрочи нови избори.

"Политическият пейзаж остава дълбоко фрагментиран и предизвикателствата стават все по-дълбоки“, посочва Капуцин Мей, анализатор на политическия риск в политическата консултантска компания Verisk Maplecroft.