След два сезона, силно засегнати от пандемията от коронавирус, повече от 20 от водещите ски курорти в Европа са повишили цените с поне 10% за тази зима. В Банско например остава два пъти по-евтино, отколкото в швейцарския курорт Цермат, но все пак и там цените са по-високи спрямо миналата година, отбелязва агенция Bloomberg

Енергийната криза в Европа означава, че карането на ски сега ще бъде по-студено, по-бавно и по-скъпо, докато стачките във Великобритания например означават, че дори пътуването до и от курортите ще бъде предизвикателство за мнозина, които искат да прекарат празниците на ски ваканция.

В Алпите френският курорт Авориаз повиши цените на ски картите за първи път от две години. Във Вал Торанс, друга френска дестинация, отоплението на ски лифта вече се изключва автоматично, когато вратите са отворени. А в Швейцария те се движат по-бавно, за да пестят енергия.

Цените растат в цяла Европа. Една седмица в луксозния швейцарски курорт Цермат с включени лифт карти, ски уроци, оборудване под наем и храна, сега струва около 1662 долара на човек, 25% повече от миналата година, според данни на Post Office Travel Money. Във френските курорти Вал Торанс и Мерибел цените с около 15% нагоре. В Банско е около наполовина по-евтино от Цермат, но все пак по-скъпо спрямо преди година.

В статията, посветенена на британския туристически пазар за зимния сезон се отбелязва, че въпреки всички трудности резервациите за ски ваканции в Обединеното кралство са били с 35% по-високи до края на ноември в сравнение с 2019 г., най-добрата година от гледна точка на запазването на почивки, според данни на туроператора SNO. Търсенето е голямо, въпреки че слабият паунд, енергийната криза в Европа и загрижеността за изменението на климата означават, че пакетите са с около 25% по-скъпи в сравнение с нивата отпреди пандемията.

"Инфлацията определено увеличи разходите“, каза Ричард Синклер, главен изпълнителен директор на SNO. "Но скиорите са страстна група, за която ежегодното ски пътуване е единствената почивка, която не подлежи на обсъждане“.

Търсенето на ски ваканции все още е силно в Европа, като хората съкращават престоя си, за да спестят пари, вместо да пропуснат карането, според скорошно проучване сред 3000 души, проведено за бизнес асоциации за зимен туризъм в Австрия, Германия и Швейцария.

До голяма степен ръстът в Обединеното кралство се дължи на групи туристи, които са направили резервации в началото на 2022 г., към края на пандемията и малко преди кризата с цените да удари с нова сила потребителите.

"Това беше най-добрият период за ранни резервации, който съм виждал от 20 години“, каза Даян Палумбо, директор продажби и маркетинг в Skiworld, най-големият независим оператор на ски турове в Обединеното кралство.

Този ентусиазъм обаче в следващите месеца избледнява, когато "мини бюджетът“ на бившия премиер Лиз Тръс срина паунда и повиши лихвените проценти, повишавайки ваканционните разходи за новите резервиращи, според Палумбо. Паундът наскоро компенсира част от загубите си спрямо еврото, но остава под средните 1,17 евро за една година. По-лошо е за онези, които планират да карат ски в Швейцария, където цените, деноминирани в швейцарски франкове, са с 10% по-скъпи в лири този сезон спрямо миналата зима.