Германският канцлер Олаф Шолц призова за преразглеждане на процеса на вземане на решения в Европейския съюз, предлагайки отмяна на правото на вето и мажоритарното гласуване да се използва първоначално в области като санкциите и човешките права, съобщава Bloomberg.

След нахлуването на Русия в Украйна, държавите-членки трябва да изпълнят "обещанието за мир“, което стои зад раждането на блока, "като дадат възможност на Европейския съюз да защити своята сигурност, своята независимост и своята стабилност, също и в лицето на предизвикателства отвън“, заяви Шолц, според текста на реч, произнесена в Прага в понеделник.

Той описа своите предложения "идеи“ и "храна за размисъл“, като каза, че те "не са готови германски решения“.

Въпреки че френският президент Еманюел Макрон се изказа положително за разширеното мажоритарно гласуване, чешкият премиер Петер Фиала, чиято страна държи шестмесечното ротационно председателство на блока, предупреди срещу опитите за сериозно преразглеждане на процеса на вземане на решения в ЕС.

"Дебатите за промени сега не само няма да ни направят по-силни, но могат също така да нарушат необходимия в момента консенсус и сътрудничество“, предупреди Фиала по-рано този месец.

В речта си в Карловия университет в Прага Шолц очерта потенциален компромис с предишните си призиви за използване на мажоритарен вот вместо изискваното в ЕС единодушие.

"Мога да си представя, например, да започнем с мажоритарно гласуване в области, в които е особено важно да говорим с един глас“, отбеляза канцлерът. "В политиката на санкции, например, или по въпроси, свързани с човешките права“.

Докато правителствата в ЕС се борят с рязко нарастващите цени на енергията, Шолц призова за "разработването и съзряването в Европа на технологиите, които са необходими и се използват по целия свят“.

"Що се отнася до електричеството, мисля си за създаването на мрежа и инфраструктура за съхранение за истински вътрешен енергиен пазар, който снабдява Европа с хидроенергия от север, вятър от бреговете и слънчева енергия от юг – надеждно както през лятото, така и през зимата“, обясни канцлерът.

Той също така призова за "европейска водородна мрежа, свързваща производители и потребители и която ще доведе до европейски бум на електролизата“ и "най-гъстата възможна мрежа от точки за зареждане на превозни средства във всяка от нашите страни“.

За да помогне за модернизирането на украинската армия, Шолц предложи разделение на труда между страните от ЕС, като Германия поеме инициативата за изпращане на повече артилерия и средства за противовъздушна отбрана.

"Нашата цел са модерни украински въоръжени сили, които са в състояние да защитават страната си на постоянна основа“, отбеляза германският лидер. "Въпреки това не трябва да се задоволяваме с това да снабдяваме Киев с оборудване, без което ние самите можем да минем в момента“, добави той. "Нуждаем се от по-добро планиране и координация и тук“.

Той призова за по-силна координация между държавите от ЕС по военните въпроси, призовавайки за редовни срещи на министрите на отбраната в Брюксел, какъвто вече е случаят с министрите на земеделието или околната среда, и "съвместно разработена система за противовъздушна отбрана“.

Шолц също така подкрепи предложението на Макрон от месец май за широка нова европейска политическа групировка. Идеята беше посрещната със скептицизъм, тъй като много лидери от ЕС я смятат за неясна и сложна. Групата може да бъде отворена и към Обединеното кралство, което ще му позволи да се включи по-активно в европейските дела след Брекзит.

"Това, което липсва обаче, е редовен обмен на политическо ниво – форум, в който ние, държавните и правителствените ръководители на ЕС и нашите европейски партньори се срещаме веднъж или два пъти всяка година, за да обсъдим ключовите въпроси, които засягат нашия континент като едно цяло, като сигурност, енергия, климат и свързаност“, посочи германският канцлер.

"Подобно групиране – и за мен е много важно да подчертая това – не е алтернатива на предстоящия процес на разширяване на ЕС“, добави той.

Сред предложенията за засилване на "европейския суверенитет“, Шолц призова за "единно, трансгранично европейско пространство за данни за мобилност възможно най-скоро“.

Данните ще играят решаваща роля в бъдещата мобилност, каза Шолц, не само за системите за автономно шофиране, но и за координирането на различни транспортни средства и интелигентното управление на потоците от трафик.

Превод и редакция: Иван Христов