Огромни количества руски петрол продължава да се прехвърля между танкери само на няколко морски мили от бреговете на Испания – при това седмици, след като властите в Мадрид припомниха на местните фирми, че подобни действия са забранени, съобщава Bloomberg.

Четири много големи кораба за транспортиране на суров петрол са закотвени край Сеута, испански анклав в Северна Африка, според Vortexa и данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. Заедно те могат да поберат около 8 милиона барела петрол.

Единият от тях - "Вероника“, вече получи товари от два по-малки танкера и сега приема петрол от трети. Вторият, "Ансхун II“, също е натоварен "току-що“ с товар, прехвърлен от по-малък плавателен съд. Очаква се това да направят и другите два кораба, хвърлили котва край Сеута.

В началото на февруари испанските власти изпратиха писмо до местните фирми за транспортни услуги, в което им напомнят за забраната за трансфери от кораб на кораб, ако товарът включва руски петрол, дори в международни води.

Говорител на Генералната дирекция на търговския флот призна, че няма орган, който да контролира дейността, която се извършва в международни води. Генералната дирекция просто е издала напомняне, че подобна дейност може да нарушава санкциите срещу Москва.

Фирмите от Европейския съюз нямат право да предоставят набор от услуги за транспортиране на суров петрол, освен ако товарът на борда не е закупен на или под горна граница на цената от 60 долара за барел, определена от държавите от Г-7. Не е ясно дали цената на петрола, товарен в Сеута, е тази, отбелязва агенцията.

Трансферите от кораб на кораб се превърнаха във важен логистичен детайл при доставянето на руски петрол на пазара. Около една трета от износа на Urals бе прехвърлен по море миналия месец, според Vortexa.

Сеута и Каламата, на няколко мили от южното крайбрежие на Гърция, са централните точки на трансфер на руски петрол от декември, когато ЕС забрани почти целия внос по море и се присъедини към Групата на седемте в налагането на таван на цените.

Почти 30 милиона барела руски Urals са били прехвърлени между танкери досега тази година, според данни, събрани от Bloomberg. Сеута представлява около 43% от тези дейности, а Каламата в Гърция - почти всички останали. След това товарите биват транспортирани до Азия, отбелязва агенцията.