Държавният глава на Турция Тайип Ердоган възнамерява да проведе общи избори на 14 май, въпреки опустошителното земетресение в страната, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

Според събеседниците на агенцията, въпреки че във вторник Ердоган обяви извънредно положение в 10 засегнати от земетресението провинции за период от 90 дни, той планира да проведе гласуването на 14 май, както беше планирано по-рано. Източниците също предполагат, че извънредните мерки може да бъдат отменени преди изтичането на тримесечния срок.

Според Bloomberg Ердоган има право да отложи изборите с една година в случай на война, но не и в случай на природно бедствие. Управляващата в Турция "Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) трябва да постигне споразумение с политическите си опоненти за изменение на Конституцията, ако изборите трябва да се проведат след крайния срок през юни. За да може гласуването да се проведе в средата на май, Ердоган трябва официално да стартира изборния процес до около 10 март. Ако президентът не направи това по някаква причина, изборите ще трябва да се проведат на 18 юни, но според източници на агенцията шансовете за подобно развитие на събитията са малки.

Администрацията на турския президент отказа коментар.